Liczba wyników: 783
W najbliższą niedzielę - 5 grudnia w lokalach na terenie całej Polski odbędzie się dziewiąta edycja Świątecznego Stołu Pajacyka. W ten szczególny dzień każdy odwiedzający restauracje, puby i kawiarnie oznaczone plakatem z Pajacykiem będzie mógł pomóc niedożywionym dzieciom.
Po przeanalizowaniu różnorodnych determinant naukowcy doszli do wniosku, że długotrwały związek w największym stopniu zapewniają dwa czynniki: ślub w dojrzalszym wieku i dobra edukacja.
Właściwości lecznicze tej przyprawy odkryto już w starożytnym Egipcie. Podobno Kleopatra zażywała rozcieńczony wodą ocet jabłkowy po każdej obfitej uczcie kulinarnej, dzięki czemu słynęła ze wspaniałej figury i dobrego zdrowia. Ile w tym prawdy? Tego akurat nie wiadomo, co jednak pewne, to fakt, że ocet z jabłek jest bardzo ważny dla systemu nerwowego czy układu krążenia.
Ocet to produkt niezwykle popularny w polskiej kuchni. Dodawany do potraw doskonale wzbogaca ich smak. Jednak w naszym kraju najczęściej stosujemy tylko trzy jego rodzaje: winny, spirytusowy lub balsamiczny. Tymczasem na rynku dostępna jest cała paleta octowych smaków, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do rozmaitych potraw. Oto krótki przewodnik po smakach i kolorach octów.
Ocet przydaje się nie tylko podczas przygotowywania posiłków. Może także pomóc w porządkach, zlikwiduje nieprzyjemny zapach wydobywający się ze sprzętów czy pomieszczeń, a nawet usunie plamy. Dzięki zawartości dużej ilości kwasu, zabija wszelkiego rodzaju zarazki i bakterie. Jest także w stanie unieszkodliwić pleśń i grzyby. W jaki jeszcze sposób można wykorzystać ocet, by nasz dom lśnił czystością?
Pomyśl o sobie jak o kawałku pysznego tortu. Apetyczne dodatki, znakomita polewa, smakowity krem i delikatne ciasto. To przepis na udany wypiek. A Ty jaki masz przepis na karnawałowy sukces? Idealna sylwetka? Tylko jak ją utrzymać przy świątecznym stole?
Wśród codziennie spożywanej porcji owoców powinny znaleźć się jabłka lub sok jabłkowy –radzą dietetycy.
Naukowcy z the University of Massachusetts Lowell odkryli, że jabłka i sok jabłkowy mają niebagatelny wpływ na podwyższenie aktywności mózgu.
Jest niezbędny do wielu różnych dań, często stanowi składnik sosów czy marynaty i nadaje potrawie wyrazistość. Ocet może mieć jednak wiele innych zastosowań.
Chcesz znać przepis na utratę wagi bez stosowania głodówki? To proste, dodaj wodę do swoich posiłków.