Liczba wyników: 55
Diety eliminacyjne są tematem często poruszanym w mediach. Dzieje się tak za sprawą alergii i nietolerancji pokarmowych, które z roku na rok dotykają coraz większej liczby osób. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej szacuje, że na terenie starego kontynentu na alergie pokarmowe choruje ponad 17 milionów osób, z czego 3,5 miliona to Europejczycy poniżej 25 roku życia.
Na ból, na choroby... Leki zażywa wielu Polaków. Niestety mało kto wie, że leki stosowane m.in. w terapii nowotworów, nadciśnienia, przeciwbólowe, antydepresyjne, przeciwalergiczne, a nawet lekarstwa stosowane masowo przy przeziębieniu, mogą mieć niepożądane skutki dla naszych zębów i dziąseł.
Ta choroba zaburza wchłanianie składników pokarmowych, gdy w naszym codziennym menu znajdzie się gluten. Celiakia to najpoważniejsza nietolerancja pokarmowa - określa się ją też jako chorobę trzewną. Wielu ludzi nie ma świadomości obecności tego schorzenia, dlatego bardzo ważne jest, aby uświadomić sobie na czym polega, jaki jest jego przebieg, objawy i metody leczenia.
Zdecydowana większość dorosłych Polaków zażywa leki - często nie czytając nawet ulotek. Niestety zarówno te na receptę, jak i bez recepty, niosą za sobą ryzyko wielu działań niepożądanych, w tym skutki uboczne dla zdrowia zębów i jamy ustnej. Na co warto uważać przy ich stosowaniu? Które leki szkodzą zębom i jak zapobiegać problemom?
Na temat żywienia w chorobie onkologicznej krąży wiele mitów, których istnienie może negatywnie wpływać na proces leczenia. Mity te funkcjonują nie tylko wśród samych chorych, ale także w świadomości społecznej, co pokazuje najnowsze badanie SMG/KRC zrealizowane w ramach kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”. Obalamy te najczęściej spotykane.
Holandia to kraj paradoksów. Jedno z najmniejszych państw europejskich wyrosło bowiem na niemal największego światowego lidera w jednej konkretnej branży. W jakiej? Rzecz jasna w branży mleczarskiej, a dokładniej w produkcji pysznych serów, których historia sięga aż XIII wieku.
Nawet osoby, które prowadzą zdrowy i aktywny tryb życia, często narzekają, że ich brzuch nie wygląda tak, jakby tego chciały. Problemem związanym z tą częścią ciała jest zazwyczaj nadmiar tkanki tłuszczowej. Rozwiązaniem może być lipoaspiracja, czyli liposukcja.
Zróżnicowana, aromatyczna, nasycona, klasyczna, uwielbiana, eksperymentująca… Kuchnia francuska od wieków zachwyca i ma wpływ na wszystkie kraje świata. „Zwyczajne składniki kupione w każdym sklepie mogą zmienić się w prawdziwe dania kuchni francuskiej” mówiła znana amerykańska kucharka i pisarka Julia Child. I rzeczywiście, sekretem finezji kuchni francuskiej jest jej prostota czerpiąca z bogactwa poszczególnych części kraju.
W kolejnych latach będzie rosło głównie zapotrzebowanie na leki stosowane w chorobach dotykających osób starszych – oceniają analitycy rynku. To efekt zmian demograficznych i wydłużającego się okresu życia. W najbliższych miesiącach ruch w tym segmencie będzie wzmagać ustawa o bezpłatnych lekach dla osób po 75 roku życia. Większość leków refundowanych stanowią produkty lecznicze krajowych wytwórców, którzy gwarantują ich wysoką jakość i ciągłość dostaw.
Pośród górzystych terenów Południowej Afryki od wielu wieków w październiku rozkwitają żółte pąki czerwonokrzewu, zwanego także rooibosem. Z jego łodyg i liści sporządza się aromatyczny napar, który docenili już pierwotni mieszkańcy tamtejszych okolic.