Liczba wyników: 241
Anyż to zioło o smaku przypominającym lukrecję stosowane w leczeniu wielu schorzeń. Biedrzeniec anyżowy, czyli pimpinella anisum, to jednoroczne zioło z rodziny selerowatych. Rośnie do około 60 cm wysokości, ma małe, białe kwiaty i jest uprawiana głównie ze względu na owoce, które przypominają w smaku lukrecję.
Okres zimowy sprzyja częstszym infekcjom górnych dróg oddechowych. Częściej skarżymy się na ból gardła, katar czy kaszel. Mniej słońca, niższa temperatura powietrza na zewnątrz, duże wahania temperatur w ciągu dnia oraz opady deszczu i śniegu nie zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu.
Zimą organizm potrzebuje więcej witamin. Dostęp do ich naturalnych źródeł jest jednak trudniejszy. Zamiast faszerować się końskimi dawkami preparatów witaminowych, polecamy zioła, które są znacznie bezpieczniejsze dla organizmu. Ekspert radzi, jakich ziół zażywać, aby się nie przeziębić.
Cierpi na nią około 10 proc. społeczeństwa. Mężczyźni chorują na nią trzykrotnie częściej od kobiet, a jej zaniedbanie może prowadzić do wielu groźnych schorzeń, a nawet śmierci. Choroba wrzodowa – bo o niej mowa – wraca do nas co roku jak bumerang. Związane z nią dolegliwości nasilają się szczególnie mocno o tej porze roku. Dlatego warto właśnie jesienią wybrać się do gastrologa.
To prawda, że medykamenty ratują życie i zdrowie wielu ludzi na całym świecie. Praca nad nowymi farmaceutykami na kolejne schorzenia wre, a pacjenci z niecierpliwością czekają na środki, które przyniosą ulgę i pomogą prowadzić normalne życie. Niemniej jednak rozwój przemysłu farmaceutycznego ma także pewne niebezpieczne konsekwencje - zażywa się coraz więcej leków, także tych, które nie są niezbędne.
Przyszła jesień, a wraz z nią „sezon" na przeziębienia i grypę. W telewizji coraz częściej można obejrzeć reklamy specyfików, które mają wzmocnić odporność i pomóc w łagodzeniu objawów choroby. Warto jednak zapoznać się z tym, co stanowi naturalny lek i było stosowane w medycynie przez wieki - zioła mogą pomóc w walce z rozmaitymi chorobami. Poniżej kilka ważnych faktów dotyczących działania ziół.
Kleszcze przenoszą bakterie i wirusy, które zagrażają ludziom i zwierzętom. Ich wzmożona aktywność przypada na dość długi okres, bo notowana jest od marca do listopada. Żyją w lasach, na łąkach, w pobliżu jezior i rzek, ale można się na nie natknąć także na działce czy w piaskownicy.
Nadejściu późnego lata i złotej polskiej jesieni towarzyszy wysyp grzybów, który trwa od sierpnia aż do pierwszych przymrozków. Wyprawa na grzyby jest nie tylko doskonałym sposobem na zdrowe spędzenie wolnego czasu, ale także wstępem do smakowitej domowej uczty.
Zdarza się, że określenie „żywność ekologiczna" używane jest zamiennie z określeniem „zdrowa żywność". O ile pierwsze z nich oznacza żywność certyfikowaną drugie jest nazwą stworzoną do celów marketingowych i często z ekologią ma niewiele wspólnego.
Zdrowie pojawia się w życzeniach chyba z każdej okazji - ślubu, urodzin, imienin, świąt, etc. Pozostaje też w ścisłej czołówce pragnień i projektów na przyszłość. Nic dziwnego, wszak „gdzie nie masz siły i świat niemiły", pisał Kochanowski w słynnej fraszce, od samopoczucia bowiem zależy kształt codzienności i wszelkie plany. Dziś obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia