Liczba wyników: 527
Izabela Trojanowska ujawniła szczegóły nadchodzącej, pierwszej od 5 lat płyty zatytułowanej "Na skos". Zaprezentowała też okładkę prezentującą jej nowy wizerunek.
Najpierw we wtorek 18 października w Warszawie, a dzień później - w środę - w Krakowie. Rodzina, przyjaciele, współpracownicy i widzowie pożegnali Andrzeja Wajdę.
Dziś w Ścinawie zmarł Andrzej Kopiczyński - polski aktor filmowy i teatralny, znany przede wszystkim z roli w słynnym "Czterdziestolatku". Miał 82 lata.
Wędliny, pieczywo, warzywa, owoce, jogurty, mięso, mleko i wiele innych produktów codziennie trafia do kosza. Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.
Izabela Trojanowska wraca do śpiewania. Wokalistka i aktorka podpisała nowy kontrakt i kończy prace nad płytą.
Obraz "Ostatnia rodzina" o Zdzisławie i Tomku Beksińskich został zwycięzcą 41. Festiwalu Filmowego w Gdyni. Film w reżyserii Jana P. Matuszyńskiego wyróżniono Złotym Lwem. Aleksandra Konieczna i Andrzej Seweryn za swe kreacje w "Ostatniej rodzinie" otrzymali też nagrody aktorskie. Ponadto biograficzne dzieło zostało docenione przez publiczność.
W czwartym dniu Powstania Warszawskiego 72 lat temu od kuli niemieckiego snajpera poległ w walce przy Placu Teatralnym jeden z najwybitniejszych polskich poetów Krzysztof Kamil Baczyński. Wraz z jego twórczością powstał etos poety – żołnierza, obdarzonego ponad przeciętna wrażliwością człowieka- legendy, stojącego ponad wszelkimi podziałami.
Dziś w Krakowie po długiej chorobie zmarł kardynał Franciszek Macharski, emerytowany arcybiskup metropolita krakowski. Miał 89 lat.
„Reguły gry w powojennym świecie przypominały ruletkę. Zwłaszcza tu, w Breslau, królował przypadek." „Wypędzony” to chyba jedyna powieść skupiająca się na czasie gdy miasto to jeszcze nie był Wrocław, a już nie Breslau.
Zróżnicowana, aromatyczna, nasycona, klasyczna, uwielbiana, eksperymentująca… Kuchnia francuska od wieków zachwyca i ma wpływ na wszystkie kraje świata. „Zwyczajne składniki kupione w każdym sklepie mogą zmienić się w prawdziwe dania kuchni francuskiej” mówiła znana amerykańska kucharka i pisarka Julia Child. I rzeczywiście, sekretem finezji kuchni francuskiej jest jej prostota czerpiąca z bogactwa poszczególnych części kraju.