Liczba wyników: 859
Po raz pierwszy pokazano w badaniach, że bardzo przetworzona żywność ma związek z przybieraniem na wadze.
Szacuje się, że w Polsce na zaćmę choruje około 800 tysięcy osób, z czego częściej występuje ona u kobiet. Wiele z nich nie zdaje sobie jednak sprawy, że początkowo „niewinne” problemy ze wzrokiem mogą być objawem poważnego schorzenia. Czym tak naprawdę jest zaćma, jak rozpoznać jej pierwsze symptomy i czy da się ją skutecznie wyleczyć?
Polscy konsumenci w coraz większym stopniu kupują krajową żywność i – jak wynika z badań Ipsos – ponad połowa jest skłonna zapłacić więcej za produkt polski niż zagraniczny. Wynika to m.in. z faktu, że krajowe wyroby są coraz lepszej jakości, nastawione na świeżość, lokalność i sezonowość.
Według badania PolSenior, ponad połowa starszych Polaków (55%) zażywa codziennie co najmniej 5 leków, a co 10 osoba – 10 i więcej leków. Tymczasem według światowych statystyk na 250 recept przypadają aż 4 błędy apteczne. Farmaceuci zwracają uwagę na możliwość pomyłki również ze strony samego pacjenta.
Najbardziej przetworzone produkty są najtańsze, a świeże artykuły drożeją. W efekcie ci, którzy niewiele zarabiają, stosują najmniej zdrową dietę.
Robot planetarny jest bardzo przydatnym w kuchni sprzętem. Jego zalety szczególnie docenią osoby lubiące samodzielnie gotować. Dlaczego? Głównie dlatego, że urządzenie to bardzo sprawnie wykonuje prace dla człowieka dość uciążliwe lub wymagające większej siły fizycznej. Robot planetarny jest po prostu przydatnym pomocnikiem. Ale jak, spośród bardzo bogatej oferty rynkowej, wybrać dobry sprzęt, jednocześnie nie przepłacając? Na co zwrócić szczególną uwagę?
Prężnie działający rynek sprzedaży online, zyskuje kolejnych sympatyków w naszym kraju. Kupujemy więcej, korzystając z ofert wielu sklepów internetowych. Branża e-commerce znajduje się jednak także na celowniku... oszustów. Co zrobić, by realizowane transakcje były w pełni bezpieczne?
Nieestetyczne wypukłości na nogach to żylaki. Pojawiają się głównie wtedy, gdy mamy siedzący lub stojący tryb pracy lub predyspozycje genetyczne. I choć przeważnie na tę przypadłość cierpią kobiety, to problem ten dotyka również mężczyzn w późniejszym wieku.
Początek wiosny w Teatrze Żydowskim, to bogaty repertuar, w tym czytanie performatywne oparte na książce Joanny Wiszniewicz „Życie przecięte. Opowieści pokolenia marca”. W repertuarze marcowym znajdą się również „Ida Kamińska”, „Ginczanka. Chodźmy stąd”, „Marienbad”, „George & Ira Gershwin”, „Oberża pod złotym rogiem” oraz spektakl dla dzieci „Ostatni syn”. Międzynarodowy Dzień Teatru zostanie uczczony spektaklem „Jak w przedwojennym kabarecie”. Na scenę Teatru Żydowskiego po dłuższej przerwie wracają też „Aktorzy żydowscy” w reż. Anny Smolar i „Wiera Gran” w reż. Jędrzeja Piaskowskiego.
Niewiele osób miało okazję jej spróbować, a szkoda, bo to wartościowy pod względem zdrowotnym i smakowym produkt. Dziczyzna, bo to o niej mowa, jest w Polsce wciąż mało popularnym rodzajem mięsa. Tymczasem jest ono zdrowe i o wiele łatwiejsze w obróbce niż się powszechnie sądzi. Oto 7 faktów na jej temat.
Światło o niskiej intensywności może leczyć przewlekły stres i depresję