Liczba wyników: 3336
Naukowcy opracowali nową i - jak się wydaje - bardzo skuteczną metodę walki z chorobą Parkinsona, polega ona na genetycznej modyfikacji komórek mózgowych dzięki wstrzyknięciu nieszkodliwego wirusa zawierającego odpowiedni gen.
Udokumentowane badania a także obserwacje kliniczne przeprowadzane w Polsce i na świecie potwierdzają skuteczność stosowania światła spolaryzowanego w leczeniu trudno gojących się ran żylakowych podudzi a także charakterystycznych dla cukrzycy.
Nowe odkrycia mogą pomóc w opracowaniu leczenia, które powstrzyma osłabienie zdolności poznawczych. Okazuje się, że także w starszym wieku mogą być wytwarzane nowe neurony (komórki nerwowe).
Warto zmniejszyć ilość rutynowych działań - nowe i różnorodne doświadczenia mają związek z wyższym poczuciem szczęścia.
Jak pokazało nowe badanie, stosowanie tradycyjnej diety śródziemnomorskiej - bogatej w produkty takie jak owoce morza, owoce i orzechy - może pomóc osłabić ryzyko demencji o niemal jedną czwartą.
Dziś ilekroć kupuje się ser, czekoladę, czy wędlinę, trudno mieć pewność czy nabywany produkt jest właśnie tym, czego się oczekuje. Artykuł nazwany czekoladą miewa niewielkie ilości kakao, wędliny zawierają nadmiar wody, a ser może być zrobiony z tłuszczu. Aby chronić konsumentów, Unia Europejska wprowadza nowe zasady etykietowania.
Nowe technologie na dobre zadomowiły się w naszym codziennym życiu i co rusz odkrywamy, jak mogą nam ułatwiać wykonywanie różnych zadań, równocześnie jednak coraz więcej dowiadujemy się o ich wpływie na nas samych i okazuje się, że mogą mieć związek z rozwojem pewnych zaburzeń. Najnowszy problem chirurdzy plastyczni określili jako „snapchat dysmorfia", czyli rozpaczliwe dążenie do takiego wyglądu, jaki udaje się uzyskać dzięki aplikacjom, które filtrują nasze zdjęcia.
Cofanie się dziąseł często wywołuje nadwrażliwość zębów i może prowadzić do próchnicy korzenia oraz trwałego stanu zapalnego dziąseł. Jednak nowa metoda wykorzystująca kolagen bydlęcy może przyspieszyć gojenie się dziąseł. Jej zastosowanie doprowadziło to pogrubienia brzegów tkanki wokół zęba i w ponad połowie przypadków całkowitego pokrycia odsłoniętych korzeni.
Osoby starsze o większym ubytku słuchu były bardziej narażone na demencję, jednak prawdopodobieństwo wystąpienia tej choroby było niższe wśród użytkowników aparatów słuchowych w porównaniu z osobami, które nie korzystały z tych urządzeń.
Jedzenie średnio 25 gramów przetworzonego mięsa dziennie (odpowiednik jednego plastra bekonu) wiąże się z 44-procentowym wzrostem ryzyka zachorowania na demencję.