Liczba wyników: 314
Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków, wzbudza coraz większe zainteresowanie osób lubiących gotować. Nie wszyscy jednak wiedzą, że uzupełnić smak poszczególnych potraw i wzbogacić kulinarne doznania może także jeden z najpopularniejszych na świecie napojów, jakim jest herbata. Czy jednak powinniśmy ją pić podczas jedzenia? Które potrawy możemy bezkarnie łączyć z herbacianym naparem, a które na filiżankę ulubionego trunku pozwalają dopiero kilka minut po zakończeniu jedzenia?
Prawidłowo zaparzony napar herbaciany zachwyca swoim smakiem, aromatem, a także wyjątkową barwą. Taki efekt osiągniemy jednak tylko wtedy, kiedy liście herbaty będą świeże, wysokiej jakości i co najważniejsze – wcześniej prawidłowo przechowywane. Istotne jest również, by przestrzegać zasad ich prawidłowego parzenia, czyli zachować odpowiednie proporcje, użyć właściwych naczyń i wody, a także trzymać się określonej receptury.
Naparom przyrządzanym z herbacianych liści przypisuje się szereg pozytywnych dla organizmu właściwości. Aby mieć pewność, że będą one wzmocnieniem także w sezonie jesiennych przeziębień, warto sprawdzić jakie gatunki wyróżniają się podnoszącym odporność działaniem i jakie dodatki zwiększą ich skuteczność.
Ponad 900 osób bezdomnych z opiekunami z 21 Diecezjalnych Caritas spotkało się na Jasnej Górze pod hasłem zaczerpniętym z Listu do Galatów: „Miłością ożywieniu służcie sobie wzajemnie”. Pielgrzymkę zakończył wspólny posiłek w Domu Pielgrzyma.
W najbliższą środę 4 listopada o godzinie 11.00 krakowskie Kino Pod Baranami zaprezentuje seniorom kolejny film z cyklu Dojrzałe Kino. Tym razem na miłośników filmu dokumentalnego czeka produkcja „Sól ziemi”, która portretuje życie i twórczość znanego fotografika Sebastião Salgado.
Nasze dziąsła to partner na całe życie, o którego musimy dbać i troszczyć się w zdrowiu i chorobie. Gdy zaniedbamy ich higienę, odpłacą się zaczerwienieniem, nadwrażliwością, stanami zapalnymi, a nawet paradontozą, która jest najgorszym scenariuszem dla naszych dziąseł. Jak o nie dbać, by pozostały zdrowe i stanowiły mocny fundament dla naszych zębów?
Krakowskie Kino Pod Baranami zaprasza seniorów-kinomanów na kolejny seans z cyklu Dojrzałe Kino. 14 października o godzinie 11.00 dojrzali widzowie będą mogli zobaczyć nominowany do nagrody Złotego Lwa na Festiwalu w Gdyni film Filipa Bajona "Panie Dulskie" z plejadą polskich gwiazd.
Zachęcenie dziecka do jedzenia warzyw często bywa dużym wyzwaniem. Dzieci nie chcą jeść warzyw, ponieważ ich smak, zapach i forma są im obce i często mniej przyjemne od innych produktów. Jednak obecność warzyw w diecie dziecka ma kluczowe znaczenie dla jego zdrowia, prawidłowego rozwoju oraz kształtuje właściwe nawyki żywieniowe.
W najbliższą środę 7 października o godzinie 11.00 krakowskie Kino Pod Baranami zaprezentuje kolejny film z cyklu Dojrzałe Kino. Tym razem będzie można zobaczyć brytyjską produkcję "45 lat" z nagrodzonymi na festiwalu w Berlinie kreacjami aktorskimi Charlotte Rampling i Toma Courtnay'a.
W najbliższą środę 23 września o godzinie 11.00 krakowskie Kino Pod Baranami zaprezentuje dojrzałym widzom film „Everest” w technologii 3D. Film jest zapisem historii dramatycznej wyprawy na Mount Everest międzynarodowej grupy himalaistów w 1996 roku. To kolejna projekcja z cotygodniowego cyklu „Dojrzałe Kino”.