Liczba wyników: 400
Członkowie Polskiej Akademii Filmowej przygotowali wstępną listę tytułów kandydujących do nagród Polskiej Akademii Filmowej. Nominowane filmy oraz ich twórcy będą ubiegać się o Polskie Nagrody Filmowe Orły 2016.
W grudniu świąteczna gorączka dopada wielu z nas. Widać ją po zakupowym szale, dzierganych swetrach z podobizną Świętego Mikołaja lub Rudolfa oraz wszechobecnymi piernikami. O tym, że zbliża się Boże Narodzenie, informują otaczające nas dekoracje na ulicach, w biurach oraz galeriach. A jak Polacy przygotowują na ten wyjątkowy czas swoje mieszkania?
W dniach 11 i 12 grudnia, w piątek i w sobotę Caritas w Polsce organizuje przedświąteczną zbiórkę żywności pod hasłem: „Tak, Pomagam!”. Podczas bożonarodzeniowej zbiórki, która zostanie przeprowadzona w supermarketach i sieciach handlowych w całej Polsce, wolontariusze będą zbierać artykuły spożywcze z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwe w przechowywaniu, z których placówki Caritas przygotują świąteczne posiłki dla najuboższych rodziny.
Chirurgia plastyczna, medycyna rodzinna, szpitalny oddział ratunkowy, kardiochirurgia, kardiologia, pediatria, ginekologia i położnictwo – na tych oddziałach pracują bohaterowie nowego serialu dokumentalnego TVP1 „Młodzi lekarze”. 10-odcinkowy cykl TVP1 będzie emitować co tydzień, od 3 stycznia 2016 roku.
27 listopada ukaże się płyta "W poszukiwaniu dróg - nowe i stare kolędy" Zbigniewa Preisnera.
Każdy z nas zapewne ma swoją ulubioną zupę, której smak i zapach przywołuje wspomnienia o rodzinnym domu. Niektórych smaków nie sposób odtworzyć, ale warto sprawić, aby zupy często gościły na naszych stołach. Świetnie sprawdzą się zarówno jako pierwsze danie obiadu, jak i podwieczorek. Ponadto może je jeść każdy – i mały, i duży. Wyśmienicie smakują zwłaszcza teraz, kiedy piękna, złota jesień niesie ze sobą coraz chłodniejsze dni. Ciepła zupa nie tylko rozgrzewa, ale także dostarcza płynów i cennych składników odżywczych.
Różnie reagujemy na stres. Jedni nie chcą jeść i myśl o posiłku wywołuje u nich mdłości, inni nie mogą zaprzestać poszukiwań w lodówce przekąsek, które „pomogą" jakoś przetrwać trudny okres. Liczniejsza jest ta druga grupa, a ponieważ takie zachowanie prowadzi do jeszcze poważniejszych kłopotów (np. z nadwagą i otyłością), warto się temu przeciwstawić. Trzeba mieć dobry plan, by walczyć z „zajadaniem" stresu.
Delikatny smak ryżu doskonale łączy się z różnymi przyprawami. To właśnie między innymi ze względu na swoją uniwersalność oraz walory odżywcze znajduje on zastosowanie w każdej kuchni świata. Jednak jakich dodatków użyć, aby wydobyć w pełni tkwiący w ryżu potencjał? Oto kilka prostych inspiracji, które pozwolą nam odkryć zarówno egzotyczne, jak i bardziej łagodne oblicze tych niepozornych ziarenek.
Wiele jest miejsc w Europie, które choć piękne latem, to właśnie jesienią pokazują swoje najbardziej urokliwe oblicze. Feeria dziesiątek odcieni żółci, pomarańczy i czerwieni sprawia, że Ci, którzy poczekali z urlopem do października nie pożałują swojej decyzji, a niezwykłe widoki zrekompensują im spadające temperatury. Sporo przy tym również zaoszczędzą, gdyż ceny noclegów spadają w miesiącach jesiennych średnio o 25%. Poniżej prezentujemy subiektywne zestawienie zakątków Europy piękniejących jesienią.
W organizmie gromadzą się toksyny i inne substancje, które wpływają na pogorszenie samopoczucia, a z czasem mogą też prowadzić do różnych dolegliwości. Nasze ciało oczyszcza się samo, ale warto mu czasem dopomóc w tym procesie. Zobacz, co jeść w tym celu.