Liczba wyników: 145
Dla wielu gałęzi przemysłu problemem stanie się przechodzenie ludzi z pokolenia baby boomers na emeryturę. Jednym z problemów, jakie może rodzić owo zjawisko na dużą skalę, będzie brak siły roboczej. Jednakże, wielu przedstawicieli wspomnianego pokolenia deklaruje, że pozostaną aktywni zawodowo, pomimo wieku emerytalnego.
Niedobory selenu nie tylko zwiększenie prawdopodobieństwa wystąpienia nowotworów, choroby wieńcowej, zaćmy czy AMD ale też znacznie zwiększają podatność organizmu na grypę. Aby uniknąć zachorowania w okresie jesienno-zimowym, należy spożyać produkty bogate w ten pierwiastek.
W sezonie jesienno-zimowym ludzki organizm nie otrzymuje wystarczającej dawki światła słonecznego. W tym okresie wiele osób uskarża się na brak energii, zarówno na codzienne obowiązki, jak i na życie towarzyskie. Częściej popadamy również w przygnębienie lub apatię. Okazuje, że w poprawie nastroju mogą pomóc owoce - na przykład bogate w witaminę B6 i magnez banany.
Utrata zdolności trzeźwego myślenia jest jednym z ważniejszych zmartwień seniorów i wielu z nich coraz częściej sięga po jedzenie bogate w antyutleniacze. Według naukowców z Agricultural Research Service (agencja naukowa w amerykańskim ministerstwie rolnictwa) dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po winogrona i jagody.
Ekstrakt z owocu gardenii, od wieków używany w chińskiej medycynie naturalnej, może być skuteczny w walce z cukrzycą w jej początkowym stadium, odkryli bostońscy naukowcy z harwardzkiej Akademii Medycznej oraz Centrum Medycznego Beth Israel.