Liczba wyników: 1951
Szwedzcy naukowcy opracowali test, na podstawie którego ocenia się prawdopodobieństwo wystąpienia demencji. Jako czynniki ryzyka wskazano: choroby układu krwionośnego, otyłość, wysokie ciśnienie i wysoki poziom cholesterolu. Każde z tych schorzeń podwaja ryzyko demencji, gdy zaś wszystkie występują jednocześnie, niebezpieczeństwo to wzrasta sześciokrotnie.
Uczeni z Penn State College of Medicine opracowali szybki sposób na oszacowanie tempa łysienia. Wystarczy samodzielnie wykonany minutowy test.
Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 zaliczają się do NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich wpływ na organizm człowieka jest nie oceniony: wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego, mają działanie antydepresyjne, ułatwiają odchudzanie, łagodzą dolegliwości premenstruacyjne oraz wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 zaliczają się do NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich wpływ na organizm człowieka jest nie oceniony: wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego, mają działanie antydepresyjne, ułatwiają odchudzanie, łagodzą dolegliwości premenstruacyjne oraz wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
Uczeni z Uniwersytetu w Hajfie polecają kwasy omega-3 (w które bogate są niektóre ryby) w walce z nałogiem palenia papierosów.
W ramach kampanii „Szczęśliwa wątroba, szczęśliwy Ty” powstał Ogólnopolski Test. Dzięki uzyskanym na jego podstawie informacjom, można samodzielnie ocenić czynniki ryzyka dla zdrowia wątroby.
Proste badania genetyczne pozwalają nie tylko leczyć ale też zapobiegać chorobom. Dzięki postępom w badaniach genetycznych dostępnych jest coraz więcej testów umożliwiających dokładną ocenę predyspozycji genetycznej.
Aż 19 proc. osób w wieku produkcyjnym z Polski Zachodniej rozważa pracę w Niemczech – wynika z badania Advisory Group TEST HR. Gdyby potraktować te dane jako rzeczywiste intencje, to z zachodnich województw wyjechałoby 1,3 mln osób. Według badania największy odpływ po 1 maja może nastąpić w branży budowlanej, transportowej i motoryzacyjnej.
Prawie połowa masek antysmogowych, które zbadał UOKiK, nie przeszła testów w laboratorium, oznacza to, że nie chronią przed smogiem. To już druga taka kontrola UOKiK.
Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E i z grupy B, a także jod, selen czy fluor. Dlatego też, rekomenduje się, by pojawiały się one w naszym menu 2-3 razy w tygodniu.