Liczba wyników: 15
Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.
We współczesnym świecie wytworzenie produktów spożywczych bez stosowania jakichkolwiek substancji dodatkowych jest mało realne. Z jednej strony obawiamy się, iż spożycie w nadmiarze chemicznych dodatków do żywności może nam zaszkodzić, z drugiej - stawiamy coraz większe wymagania przed producentami dotyczące jej dostępności, bezpieczeństwa, zróżnicowania, funkcjonalności i wygody użycia. Jedną z bardziej kontrowersyjnych i ciągle dyskutowanych substancji są konserwanty, uważane za niepożądane dodatki chemiczne.
Literacka Nagroda Europy Środkowej ANGELUS to najważniejsza nagroda w dziedzinie twórczości prozatorskiej tłumaczonej na język polski. Zwycięzcę piątej edycji konkursu poznamy 4 grudnia, ale już 1 września jury złożone z wybitnych znawców literatury pod przewodnictwem rosyjskiej poetki Natalii Gorbaniewskiej, ogłosiło 14 tytułów, które znalazły się w półfinale.
Projekt ustawy dopuszczający alternatywne wobec spalania metody utylizacji szpitalnych odpadów, czyli autoklawowanie i sterylizację, został przyjęty przez rząd w marcu tego roku. Trafił już do parlamentu.
Co czwarty pies i co czwarty kot jest otyły- alarmują lekarze weterynarii. Okazuje się, że epidemia otyłości, która w zawrotnym tempie rozprzestrzenia się wśród ludzi, dopadła także ich czworonożnych przyjaciół. Nieodpowiednie nawyki żywieniowe, niska aktywność, a przede wszystkim brak wiedzy na temat negatywnych dla zdrowia skutków otyłości, to najważniejsze przyczyny pojawienia się nadwagi u psów i kotów.