Liczba wyników: 8463
Zażywanie co najmniej jednej tabletki kwasu acetylosalicylowego w tygodniu może być związane z rozwojem zwyrodnienia plamki żółtej, wynika z najnowszych badań.
Zwyrodnienie plamki żółtej, jedna z głównych przyczyn utraty wzroku starszych osób, ma związek z udarem i zawałem.
Mutacja genu CFH (związanego z działaniem systemu odpornościowego) i nieodpowiedni styl życia zwiększają ryzyko zachorowań na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).
Odkryto mechanizm molekularny, który może powodować związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Okazuje się, że otyłość ma wpływ na ryzyko choroby.
Znajdująca się w brokułach substancja może wyleczyć związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).
Pacjenci, którzy przyjmują lewodopę (L-DOPA, prekursor dopaminy), są znacznie mniej narażeni na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej.
Plamka żółta to niewielkich rozmiarów punkt umiejscowiony na siatkówce oka, będący największym skupiskiem czopków - światłoczułych receptorów siatkówki. Terminem Age-related Macular Degeneration (w skrócie AMD) określa się związane z wiekiem zwyrodnieniowe zapalenie plamki żółtej, będące jedną z najczęstszych przyczyn całkowitej utraty wzroku. Choroba ta jest najczęstszą przyczyną całkowitej utraty wzroku u osób po 65 roku życia.
Osoby, które stosowały dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone jedzenie, produkty z rafinowanych ziaren i wysokotłuszczowe produkty mleczne, były trzy razy bardziej narażone na chorobę oczu, która uszkadza siatkówkę i wpływa na centralne widzenie
Dieta może wpływać na ryzyko związane z rozwojem i postępem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (Age-related Macular Degeneration, AMD).
Dołącz do diety zielone warzywa liścisate i buraki, dzięki temu możesz uchronić się przed związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD).