Liczba wyników: 2450
Wiosna i lato to najbardziej uciążliwy czas w roku dla osób uczulonych na pyłki. Zwykle do połowy lipca w powietrzu utrzymuje się wysokie stężenie pyłków traw, do końca sierpnia intensywnie pyli też silnie uczulająca bylica. We wrześniu z kolei alergicy powinni uważać na pyłki ambrozji, które w ostatnich sezonach coraz częściej pojawiają się w naszym kraju, przenoszone przez wiatr nawet tysiące kilometrów z krajów południowej Europy.
Problemy z alergią nie dotyczą jedynie zwiększonego poziomu pyłków, ale mogą mieć też związek z tym, co jemy. Wielu ludzi doświadcza zespołu alergii jamy ustnej, czyli reakcji alergicznych na żywność, które szczególnie oddziałują na usta, język i gardło.
Wraz ze zbliżaniem się lata pechowcy, którym doskwiera alergia na pyłki, będą trzymać w pogotowiu swój ekwipunek obronny, a wyniki nowych badań mogą pomóc im obrać lepszą taktykę, dzięki wskazaniu które z pyłków są najgroźniejsze.
Panują różne przekonania co do tego, na ile stan czystości naszego otoczenia wpływa na nasz układ odpornościowy i ryzyko alergii. Czy nadmiernie odkażone mieszkanie może zaburzać pracę naszego układu odpornościowego?
Dłuższe dni, więcej słońca, budząca się do życia przyroda i... większe ryzyko pewnych kłopotów zdrowotnych: oto charakterystyczne cechy wiosny. Sprawdź, na co jesteśmy szczególnie narażeni podczas wiosennego sezonu.
Swędzenie oczu, nagła wysypka lub opuchlizna, kaszel oraz katar - te objawy doskonale zna każdy alergik. Jeśli sezonowo się pogłębiają, musisz uważać na dodatkowe, nieoczywiste zagrożenia - wskazuje Huffington Post. Oto pięć z nich.
Lampka wina czy kieliszek koniaku same w sobie nie są niczym złym, trzeba jednak pamiętać, że nawet niewielka ilość alkoholu w połączeniu z przyjmowanymi stale lub okresowo lekami może spowodować poważne problemy zdrowotne, wzmocnić lub przeciwnie - zahamować działanie leku.
Prawie jedna piąta Polaków czerpie informacje na temat leków dostępnych bez recepty z ulotek reklamowych – wynika z badania przeprowadzonego przez TNS OBOP. Jednocześnie aż 85 proc. badanych, którzy w ciągu ostatnich sześciu miesięcy otrzymało taką ulotkę, zapoznało się z jej treścią, a 41 proc. spośród tych osób zakupiło lek po przeczytaniu ulotki.
Dzięki opracowaniu nowej technologii produkcji lekarstw możliwe będzie dokładniejsze przeanalizowanie ich składu.
Osoby starsze, które przyjmują dużo różnorodnych leków, są w szczególny sposób narażone na przypadkowe zatrucie - alarmują farmaceuci na całym świecie. Dotyczy to szczególnie osób które z powodu licznych schorzeń przechodzą jednocześnie kilka kuracji, zapisywanych przez lekarzy różnych specjalności. Coraz częstsze tego typu przypadki wywołały dyskusje dotyczącą przepływu informacji o przyjmowanych lekach.