Liczba wyników: 71
Odkrycie bakterii Helicobacter pylori w 1980 roku doprowadziło do możliwości złagodzenia bolesnych objawów żołądkowych u tysięcy ludzi. Wcześniej sądzono bowiem, że wrzody czy zapalenie błony śluzowej żołądka są wynikiem stresu lub niewłaściwej diety, ale wielu pacjentów cierpiało na te dolegliwości właśnie z powodu opisywanej bakterii, którą łatwo można wyeliminować przy pomocy silnej dawki antybiotyku. Teraz naukowcy odkryli, w jaki sposób bakterie zwiększa ryzyko raka żołądka.
Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.
Bakterie żyją na świecie od ponad 3 miliardów lat. Nic nie wskazuje na to, że kiedykolwiek istnieć przestaną. Szczepy niszczone przez antybiotyki, mutują i uodparniają się na leki. Mniej więcej co 20 minut powstaje na świecie nowe pokolenie bakterii, a w 1 godzinę z 1 tylko komórki tworzy się ich mniej więcej 300. W wojnie z bakteriami stoimy na pozycji przegranej. Trzeba nauczyć się z nimi żyć.
Przeprowadzone w Państwowym Zakładzie Higieny badania potwierdziły, że 29-letnia Polka na stałe mieszkająca w Niemczech została zakażona bakterią E. coli. Tymczasem wskazano na nowe możliwe źródło groźnego szczepu bakterii - mogą być nim kiełki fasoli i innych warzyw.
Właściwa higiena jamy ustnej chroni nie tylko przed próchnicą, ale także przed chorobami serca. Okazuje się, że osoby, które myją zęby rzadziej niż 2 razy dziennie są o 70 proc. bardziej narażeni na atak serca, od osób, które chętniej sięgają po szczoteczkę, nici dentystyczne i płyny do płukania ust – podaje w opublikowanych badaniach British Medical Journal. Mechanizm jest bardzo prosty. Osoby, które nie myją zębów mają tendencję do krwawienia dziąseł. Przez spękania w naczyniach do układu krwionośnego dostają się bakterie, przede wszystkim paciorkowce. Taka infekcja może być przyczyną powstania blaszki miażdżycowej, a w efekcie tego zatoru lub udaru mózgu. Konieczna jest więc regularna higiena i częste mycie zębów.
Naukowcy z Europejskiego Laboratorium Biologii Molekularnej (EMBL) w Hamburgu, Niemcy, rzucili nowe światło na funkcjonowanie enzymów z grupy bakterii, do której należy Mycobacterium tuberculosis (Mtb), odpowiedzialna za gruźlicę (TB). Odkrycia, opublikowane w czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), mogą stanowić klucz do nowych ukierunkowanych metod leczenia.
Antybiotyki są podstawą współczesnej medycyny. Ale w niedalekiej przyszłości będziemy musieli jeszcze raz nauczyć się żyć bez nich. To trudne wyzwanie.
Cierpisz na zgagę, odczuwasz nudności i bóle żołądka? Dolegliwości układu pokarmowego dotykają wiele osób. Dlatego niektóre środki, jak krople żołądkowe czy preparaty na zgagę na stałe zagościły w domowych apteczkach.
Wśród zakażeń szpitalnych legionella jest zagrożeniem marginalnym, ale w skali kraju jest problemem niedoszacowanym i wymagającym znacznie lepszej diagnostyki. Pojawia się za to od czasu do czasu w prasowych doniesieniach.
Problemy układu pokarmowego dokuczają większości z nas, jednak nie każdy wie, że przyczyną wielu z tych dolegliwości może być zakażenie bakterią Helicobacter pylori. W Polsce problem ten dotyczy aż 70% populacji.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem