Liczba wyników: 329
"Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą". To hasło, które każdy zna niemal na pamięć. Tymczasem Polacy najczęściej nie zwracają uwagi na informacje zawarte w ulotce leku, a to często skutkuje poważnymi konsekwencjami – alarmują eksperci Ogólnopolskiego Programu „Ulga w bólu”.
Szczoteczka i pasta do zębów to dla licznej części populacji świata ciągle luksus, na który nie może sobie pozwolić. W wielu miejscach naszego globu ludzie stosują od tysięcy lat naturalne sposoby dbania o zęby. – Zaskakujące, że metody te ciągle sprawdzają się świetnie i w zupełności wystarczają – zauważa stomatolog, doktor Roman Borczyk.
Dzięki badaniu RTG zębów można przewidzieć osteoporozę - taką wiadomość ogłosili szwedzcy naukowcy z Sahlgrenska Academy. Dowiedli, że rzadka struktura tkanki kostnej szczęki w średnim wieku wiąże się z późniejszą rosnącą łamliwością innych kości. To nie jedyna tajemnica, którą doświadczony stomatolog potrafi odczytać z twojej jamy ustnej.
Rozliczając tegoroczny PIT należy pamiętać, że ulga zdrowotna została zlikwidowana, a odliczyć można tylko wydatki poniesione na cele rehabilitacyjne. Prawo do pomniejszenia swych dochodów uzyskanych w 2005 roku o kwotę wydatków poniesionych na rehabilitację i tych związanych z ułatwieniem wykonywania czynności, mają tylko osoby niepełnosprawne lub osoby, na których utrzymaniu znajdują się osoby niepełnosprawne.
Premiera książki Macieja Rogali „III filar twojej emerytury" zbiega się z wygłoszonym przez premiera Tuska exposé, w którym wspomniał on o zbliżającej się konieczności zaciskania przysłowiowego pasa. Zapowiadane wyrzeczenia związane będą przede wszystkim z likwidacją lub ograniczeniem ulg podatkowych: na Internet i ulgi prorodzinnej. Od 1 stycznia 2012 roku pojawi się jednak nowa i wyjątkowa ulga podatkowa związana z III filarem.
Prawdą jest, że każdy wiek ma swoje prawa. Dwudziestolatka w obcisłej mini po prostu przyciąga naszą uwagę, podczas gdy roznegliżowana seniorka najczęściej wzbudza sensację i zgorszenie. Nie przeczy to jednak tezie, że osoby po sześćdziesiątce też mogą być sexy. Wszystkim, które chcą zerwać z dotychczasowym wizerunkiem babci w bujanym fotelu, lub starszego pana chodzącego o lasce, polecamy przymknąć oczy na utrwalone stereotypy dotyczące seksualności i wieku.
Sen dodaje energii ciału i odświeża umysł, zaś jego braki stopniowo wycieńczają organizm i zmniejszają naszą wydolność oraz odporność. Kluczowa staje się wtedy precyzyjna diagnoza, tym bardziej, że nie zawsze powodem zaburzeń snu jest życie w stresie, schorzenia na tle hormonalnym, pokarmowym czy oddechowym. Czasem źródło problemu tkwi… w naszej jamie ustnej i to stomatolog może przynieść nam ulgę oraz przywrócić dobry sen.
Wielkanocny stół jak co roku ugina się od jajek, bab, czekoladowych króliczków, marcepanu i słodkich mazurków. Część z tych smakołyków może zaszkodzić naszym zębom, a część wręcz przeciwnie – może im pomóc. – W czasie świąt możemy zapomnieć o reżimie dietetycznym, ale jeśli zapomnimy o higienie zębów, skutki mogą być opłakane – mówi stomatolog, dr Mariusz Duda.
Co chcą Ci przekazać zęby i dziąsła? Nie ignoruj niepokojących dolegliwości jamy ustnej Dokucza Ci dziwny zapach z ust, nadżerki w ustach nie goją się, a zęby kruszeją? Niektóre objawy stomatologiczne mogą nie być tak niewinne, jak myślisz. Co więcej – mogą nieść ważne informacje o stanie zdrowia. Stomatolog niczym dr House pomoże odróżnić niewinną dolegliwość od poważnej choroby zębów, a czasem także całego organizmu.
Wbrew pozorom, twarda szczoteczka nie umyje lepiej zębów, a może uszkodzić dziąsła. Chociaż w większości zwracamy uwagę tylko na stan zębów: czy nie ma próchnicy, czy są równe i białe, to równie ważna jest tkanka okalająca ząb, czyli przyzębie. Pierwsze sygnały to nadwrażliwość zębów, a także widoczne obniżenie linii dziąseł. Recesja dziąseł, bo tak fachowo nazywa się ta dolegliwość, ma kilka przyczyn. Jak zapobiegać i leczyć recesję dziąseł? Radzi lekarz stomatolog.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność