Liczba wyników: 68
Już niedługo będziemy w Polsce malować pisanki i szykować ekwipunek na śmigus-dyngus. W tym samym czasie Anglicy pieką bułeczki z cynamonem, w Hiszpanii ruszą kolorowe procesje, a w Szwecji można spodziewać się wizyty... czarownic. Tradycje wielkanocne są niezwykle barwne i różnorodne.
Czekolada przeterminowana o ponad 200 dni, gotowe ciasto ze sklepu - z zakalcem czy spleśniałe bakalie mogą zepsuć wielkanocne przygotowania niejednej pani domu. Wszystkim przygotowującym się do wielkanocnych zakupów Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina o tym jak wybierać produkty spożywcze.
Święta wielkanocne tuż tuż, a wraz z ich nadejściem szykuje się moc pysznego jedzenia i wielogodzinnego biesiadowania przy rodzinnym stole, które mogą zniweczyć trudy związane z odchudzaniem i zdrowym odżywianiem, na które udało nam się w końcu przestawić. Jak pozostać w dobrej formie, nie cierpiąc przy stole katuszy, a jednocześnie nie zadręczając się wyrzutami sumienia?
Święta Wielkanocne to jedne z najbardziej rodzinnych i wystawnie obchodzonych polskich świąt. Okres przedświąteczny to czas intensywnej pracy i przygotowań. Setki odwiedzin w supermarketach, na pobliskich bazarach i targowiskach - kto kto z nas nie zna tego z autopsji? Organizacja rodzinnych świąt oznacza również spore wydatki. Dlatego niezwukle ważne dobre rozplanowanie nie tylko czynności ale także wydatków.
Często bywa zwany Lanym Poniedziałkiem, śmigusem-dyngusem, oblewanką, polewanką. Dzień ten najczęściej upływa pod znakiem rodzinnych oraz towarzyskich spotkań, a dla wielu to czas zabaw, psot, żartów i ogólnej wesołości, która wiąże się bezpośrednio z tradycją wzajemnego oblewania się wodą.
Chrześcijanie po raz kolejny wspominają zwycięstwo Jezusa nad śmiercią, piekłem i szatanem. Taki jest sens i geneza świąt wielkanocnych, najważniejszych w całym roku liturgicznym. Jednak dziś coraz częściej obchodzimy je jako swego rodzaju "święto wiosny".
Wielkanoc to czas radosnych spotkań przy rodzinnym stole. Rozmowy w gronie bliskich umilane są przepysznymi, ale nierzadko tuczącymi świątecznymi potrawami. Co zrobić, aby nie odbierając sobie przyjemności z kosztowania niecodziennych dań, równocześnie nie przybrać dodatkowych kilogramów? Jakie dania przygotować na kulinarną, wielkanocną ucztę? Wyjdź poza schemat i odważnie wykorzystaj zielone dary natury.
Wielkanoc jest najważniejszym i najstarszym świętem chrześcijańskim. W Polsce obchodzona jest zawsze uroczyście i rodzinnie. Wśród wystawnych dań na świątecznym stole często obecne były potrawy z dziczyzny. Dziś to szlachetne mięso powoli wraca na polskie stoły, przede wszystkim dzięki większej dostępności w sklepach.
Choć mało osób spędza ostatni dzień czasu zabaw na balowej sali, północ z wtorku na środę jest czasem granicznym, a różnica nastroju między mięsopustnym "wczoraj" a postnym "dziś" nadal jest odczuwana. Środa Popielcowa rozpoczyna Wielki Post - 40 dniowy czas pokuty, wyciszenia i zadumy.
Powszechne jest obecnie przekonanie, że Polacy nie wierzą, ale praktykują. Co do pierwszej kwestii, bezpieczniej jest - zwyczajem sceptyków - zawiesić sąd, druga zaś nie pozostawia wątpliwości – bardzo chętnie uczestniczymy w różnych obrzędach związanych z Wielkanocą. Cieszymy się ze Świąt, bo możemy odpocząć i spotkać się z bliskimi, liczne świąteczne rytuały ubarwiają ten czas i wprowadzają atmosferę radosnego oczekiwania. Nie należy zapominać jednocześnie o najważniejszym wymiarze Wielkanocy – to święto życia.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję