Liczba wyników: 4091
Mimo postępu medycyny liczba pacjentów cierpiących z powodu chorób nowotworowych nie maleje. Taka sytuacja jest następstwem starzenia się społeczeństwa oraz zbyt późnego zgłaszania się do lekarza.
Nie od dziś wiadomo, iż wczesna diagnoza zwiększa szansę walki z chorobą. Być może dzięki pracy naukowców możliwe stanie wykrycie raka piersi na podstawie analizy włosa.
Naukowcy od lat szukają odpowiedzi na pytanie o przyczyny chorób nowotworowych. Najnowsze badania dotyczą zachorowalności na raka piersi.
Regularne kontrolowanie stanu swojego organizmu to szansa na szybkie wyleczenie ewentualnych chorób – podkreślają specjaliści. Czas jest szczególnie ważny, gdy chodzi o choroby nowotworowe.
Liczba kobiet chorych na raka piersi zwiększa się z każdym rokiem, a jednym z głównych czynników powodujących tak drastycznie dużą zachorowalność jest współczesny sposób na życie.
Badania przeprowadzone na zwierzętach dowiodły, że zwiększanie poziomu kwasu tłuszczowego omega- 3 w organizmie i zmniejszanie poziomu kwasu tłuszczowego omega- 6 może zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka prostaty.
Skrócony czas oczekiwania na usługi medyczne - taki ma być efekt nowelizacji trzech ustaw, z tzw. "pakietu kolejkowego", przyjętych właśnie przez Sejm. Zniesione zostaną między innymi limity w niektórych placówkach onkologicznych, a pielęgniarki i położne otrzymają większe uprawnienia.
Nowe badania sugerują, że starsze kobiety, które regularnie piją zieloną herbatę, mogą obniżyć ryzyko raka jelita grubego, żołądka i gardła.
Statystyki ilości zachorowań na raka piersi są alarmujące - twierdzą lekarze. Naukowcy winią zarówno otyłość, alkohol, opóźnianie macierzyństwa jak i coraz szybsze tempo życia. Każdego roku rak piersi diagnozowany jest u około 47 700 kobiet na całym świecie.
Otyłość ma bezpośredni wpływ na zdrowie i wiąże się z powstawaniem agresywnych nowotworów, choć mechanizmy leżące u podstaw tego zjawiska są mało znane. Badania pokazują, że rak prostaty agresywniej rozwija się u otyłych mężczyzn.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność