Liczba wyników: 258
Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (AMD) to degeneracyjna choroba oczu, która zagraża szczególnie osobom po 50. roku życia. Jest schorzeniem cywilizacyjnym, które nieleczone prowadzi do nieodwracalnej utraty wzroku. W celu poprawy świadomości społeczeństwa, a w szczególności osób najbardziej zagrożonych chorobą, na Uniwersytetach Trzeciego Wieku trwa cykl wykładów edukacyjnych. Wykłady są prowadzone przez lekarzy okulistów - ekspertów zajmujących się diagnostyką i leczeniem AMD w Polsce.
AMD, czyli związanie z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej to jedna z najczęstszych przyczyn utraty wzroku. Szczuje się, że na ciężką odmianę tej choroby zapada w Polsce rocznie około 20 tys. osób. Szansą na długie cieszenie się dobrym wzrokiem może być zmiana diety.
AMD (Age-related Macular Degeneration) - zwyrodnienie plamki związane z wiekiem jest chorobą mogącą doprowadzić do utraty wzroku. Schorzenie to dotyka prawdopodobnie co dwudziestego Polaka, co może spowodować zniszczenie wzroku u niemal 1,9 miliona Polaków.
Jeśli chodzi o składniki polecane dla zdrowia oczu, większość ludzi wskazuje bez zastanowienia witaminę A i beta-karoten. Nie umniejszając ich wartości jednak, trzeba podkreślić, że nowe badania sugerują, iż witamina D wydaje się tu mieć najistotniejsze znaczenie
Osoby starsze, które jadają tłuste ryby co najmniej raz w tygodniu, mogą zmniejszyć ryzyko poważnego osłabienia wzroku spowodowanego zwyrodnieniem plamki żółtej, wynika z amerykańskich badań.
Związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej to jedna z najczęstszych przyczyn utraty wzroku. Choroba ta dotyka zwykle osoby po 50- tym roku życia, często jej konsekwencją jest utrata wzroku.
Jako, że utrzymanie oczu w jak najlepszej kondycji powinno być jednym z priorytetów w dbaniu o zdrowie naukowcy wciąż poszukują odpowiedzi na pytanie o przyczyny chorób i sposoby zapobiegania im. Podczas niedawnych badań amerykańscy naukowcy odkryli, iż zarówno w brokułach jak i ich kiełkach występuje chroniący oczy przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych antyoksydant (przeciwutleniacz) SGS.
Tylko na ciężką postać zespołu AMD, która grozi całkowitą utratą wzroku, w Polsce każdego roku zapada 20 tys. osób! To poważna liczba, a statystyki mówią, że wciąż jest nam tak choroba mało znana. Okazuje się, że z wiedzą na temat czynników ryzyka w społeczeństwie polskim nie jest za dobrze. Spośród badanych osób z grupy zagrożonej chorobą, 55% nie potrafi wymienić żadnego z wymienionych czynników. Ci z zbadanych, którym znane są czynniki ryzyka AMD wyliczają: zaawansowany wiek, nadciśnienie, przebywanie na słońcu. To jednak za mało. By skutecznie zapobiegać chorobie, trzeba wiedzieć o niej znacznie więcej.
Nowe badania wykazały, że tłuste ryby i produkty o niskim indeksie glikemicznym mogą spowolnić rozwój zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD).
Nowy lek nie tylko zapobiega utracie wzroku, do której prowadzi związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (Age-related Macular Degeneration –AMD), lecz także w przeciągu dwóch lat poprawia wadę wzroku u pacjentów zażywających go.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność