Liczba wyników: 286
Nadeszło lato, a wraz z nim czas wysokich temperatur, które sprzyjają niestety rozwojowi bakterii i szybkiemu psuciu się żywności. Zepsute produkty mogą być przyczyną wielu chorób, warto więc zadbać o odpowiednie warunki przechowywania zakupów spożywczych. Co zrobić, by nasza wędlina jak najdłużej nadawała się do spożycia? Podajemy kilka istotnych porad, które pomogą nam sprawić, by produkty mięsne jak najdłużej zachowały świeżość i pyszny smak.
Samoleczenie może prowadzić do niebezpiecznych konsekwencji. Jak wynika z wielu przeprowadzonych dotychczas badań, Polacy często nie zapoznają się z informacjami dołączonymi do leków ani nie konsultują się z lekarzem w sprawie ich przyjmowania.
Coraz częściej spędzamy weekendy, a nawet cały urlop na rowerze, kajaku, żaglówce, czy wędrując pieszo. Z reguły nie wymaga to specjalnego programu żywieniowego, o ile nasza codzienna dieta jest prawidłowa, a więc zawiera potrzebne makro- i mikroskładniki oraz witaminy. Niezależnie od formy aktywnego wypoczynku podstawowe zasady zdrowego odżywiania są podobne. Na co więc powinniśmy zwrócić uwagę, aby uczucie głodu czy brak energii nie przeszkodziły nam w czerpaniu przyjemności z wyjazdu?
Czy paradontozą można się zarazić albo odziedziczyć po rodzicach? Dlaczego częściej chorują panowie albo osoby z debetem na koncie? 5 faktów na temat paradontozy pomoże ci rozpracować przeciwnika i ustrzec się schorzenia.
Codzienna pielęgnacja ma ogromną moc, dotyczy to również profilaktyki higieny jamy ustnej. Właściwe i systematyczne dbanie o zęby, to nie tylko gwarancja pięknego uśmiechu i świeżego oddechu, lecz także ochrona przed wieloma chorobami.
Kobiety coraz później zostają matkami, ale pewna mieszkanka Indii mogła w tej dziedzinie pobić rekord - ma ponad 70 lat i właśnie urodziła swoje pierwsze dziecko.
Duże ilości kortyzolu, hormonu, który jest wytwarzany przez organizm, gdy odczuwa się stres, są szkodliwe dla zębów i dziąseł.
Czy wiesz, że 100 g groszku konserwowego, który dodajemy do sałatki jarzynowej ma 90 razy więcej soli niż 100 g groszku świeżego? Czy wiesz, że 100 g wędliny, która będzie gościła na wielkanocnym stole zawiera 21 razy więcej soli niż 100 g świeżego mięsa, które wystarczyłoby oprószyć ziołami i upiec? Spożycie soli w Polsce jest trzykrotnie wyższe niż zalecane, tymczasem ilość potraw, którą spożyjemy przy świątecznym stole będzie kilkukrotnie większa niż na co dzień. Ile soli zjemy i jak bardzo możemy sobie zaszkodzić?
Środek nocy, a ból nie przechodzi. Myślisz, że może warto wytrzymać do rana i dopiero wtedy wybrać się do lekarza? Nic bardziej mylnego! Jeśli czujesz, że coś zagraża twojemu zdrowiu, nie zwlekaj – niezależnie od pory czy dnia tygodnia jak najszybciej zgłoś się na oddział pomocy doraźnej. Jakich dolegliwości szczególnie nie należy bagatelizować, bo z ich powodu można trafić na ostry dyżur?
Zależy Ci na dobrej prezencji? Zadbaj zatem nie tylko o odpowiedni ubiór czy dobrą fryzurę, lecz także piękny uśmiech, którego podstawą są zadbane zęby bez ubytków. Teraz łatwo to osiągnąć, np. dzięki implantom, które zapewnią komfort i pewność siebie.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem