Liczba wyników: 3472
Jak często obserwujesz swój język? Jest nie mniej ważny niż zęby lub dziąsła. W medycynie chińskiej jest podstawą diagnostyki, od której zaczyna się badanie fizykalne pacjenta. W medycynie konwencjonalnej jest jednak niedoceniany, a przecież jego nietypowy wygląd, zmiana ubarwienia, obrzęk, z pozoru niewinne krostki lub plamki, mogą dostarczyć informacji na wagę złota o zdrowiu pacjenta.
Już w najbliższą niedzielę, 16 października, obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Jak wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2016” problem marnowania żywności dotyczy niemal 1/3 Polaków. Co trzecia osoba przyznaje się do tego, że zdarza się jej wyrzucać żywność – najczęściej są to wędlina, pieczywo, warzywa i owoce. Radzimy jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować.
Warzywa to podstawa zdrowej diety i powinno ich być w naszym menu jak najwięcej. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego, a przy tym mają bardzo mało kalorii. Mimo to większość z nas przyznaje, że warzyw je za mało. Jak w prosty sposób zwiększyć ilość warzyw w codziennej diecie radzi dietetyk Adriana Szulińska.
13 października będziemy obchodzili Światowy Dzień Wzroku. To dobra okazja, żeby przyjrzeć się nieco bardziej naszemu narządowi wzroku, zwłaszcza jeśli pod uwagę weźmiemy fakt, że ponad połowa mieszkańców Polski w wieku 18 lat i więcej, posiada wadę wzroku. Za taki stan odpowiadają nie tylko nasze predyspozycje genetyczne, ale także prowadzony styl życia m.in. częste korzystanie z komputerów i smartphone’ów.
Stres oksydacyjny to zaburzenia równowagi organizmu mogące wywoływać rozmaite konsekwencje: od pogorszenia wyglądu skóry, aż po rozwój wielu chorób (w tym nowotworów). Sprawdź, czym jest oksydacyjny stres, jakie są jego przyczyny oraz w jaki sposób możemy się przed nim uchronić.
Wyższe dawki soli moga mieć zwiazek z chorobami autoimmunologicznymi, w tym stwardnieniem rozsianym, mówią uczeni z Uniwersytetu Yale w New Haven.
Zaawansowany rak piersi to znacznie trudniejszy problem medyczny i społeczny. Takie chore wymagają szerokiego wsparcia lekarskiego, psychologicznego. Cierpią fizycznie i psychicznie – mówi dr n. med. Barbara Radecką z Opolskiego Centrum Onkologii. Jednak dzięki postępom biologii molekularnej w ostatnich latach odkryto kolejne bardzo obiecujące leki. Nowoczesne metody terapii stwarzają możliwości personalizacji leczenia. Jego dobór jest związany z wyjściowym stanem zaawansowania i podtypem nowotworu oraz cechami biologicznymi.
Duszności, brak tchu, ucisk w klatce piersiowej, a także przewlekły lęk i zaburzenia snu – tak wygląda rzeczywistość około 1500 Polaków, którzy codziennie zmagają się z astmą ciężką. Najcięższa postać astmy to poważne powikłania utrudniające normalne funkcjonowanie i najgorsze rokowania. Zdiagnozowanie tej choroby równa się najczęściej z koniecznością przewartościowania swojego życia i ograniczeniem aktywności życiowej.
4 października obchodzimy Światowy Dzień Onkologii. Tego dnia wiele uwagi poświęca się profilaktyce nowotworów, ale istotne jest również zwrócenie uwagi na codzienne problemy osób, które zmagają się z tą chorobą. Jednym z bardzo poważnych wyzwań jest prawidłowe odżywienie organizmu. To właśnie specjalistyczne żywienie w chorobie onkologicznej stanowi temat przewodni kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”.
Komitet Noblowski ogłosił laureata tegorocznego Nobla w dziedzinie medycyny - został nim Yoshinori Ohsumi z Instytutu Tchnologii w Tokio za badania dotyczące mechanizmów autofagii.