Liczba wyników: 2536
Kondycja wątroby decyduje o tym, ile mamy energii, ile ważymy, jak się czujemy – ale nie tylko. Narząd ten chroni nas przed toksynami i wytwarza życiodajne związki. Zbliżająca się majówka skłania do pytań – co jeść, czego unikać, aby utrzymać ten narząd w dobrym zdrowiu. O tych kwestiach mówi hepatolog Jan Gietka z Poradni Chorób Wątroby.
Kim jest współczesny człowiek? Rozbitkiem na bezludnej wyspie? Jaka jest granica naszej akceptacji drugiego człowieka? Czym jest komunikacja międzyludzka - czy tylko zlepkiem słów, które nie zawsze dotykają głębi istoty myśli? Wreszcie, czym jest opowieść - jaka jest istota jej snucia, ile potrafimy zawrzeć w niej prawdy, ile ludzka pamięć potrafi lub chce spamiętać? To tylko niektóre pytania, które nasuwają się po przeczytaniu powieści pt. „Foe” Johna Maxwella Coetzee.
Analitycy rynku energetycznego zapowiadają drastyczne podwyżki cen energii, a tymczasem 60% Polaków nie jest w stanie precyzyjnie określić, ile wydaje na rachunki w skali miesiąca, 62% nie wie, ile prądu zużywa ich gospodarstwo domowe, a 1/3 otwarcie przyznaje się, że nie wie, w jakich jednostkach liczone jest zużycie energii elektrycznej. Takie wnioski płyną z najnowszego raportu „Media i rachunki” przygotowanego przez platformę MAM, opartego na wynikach badania przeprowadzonego przez SW Research.
Czy tego chcemy czy nie, słodki smak kocha prawie każdy. Uwielbienie do niego wynika z naszych genów i czystej fizjologii. Słodycz oznacza dla mózgu szybko dostępną energię, dlatego nie powinno się z niej całkowicie rezygnować. Niektórzy próbują zastąpić tradycyjny cukier innymi słodkościami jak np. stewią, syropem daktylowym, cukrem kokosowym. Ile jest prawdy a ile mitu o ich właściwościach i czy rzeczywiście egzotyczne „słodziwa” pomogą nam pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów?
Polska jest rekordzistą Europy w ograniczaniu dostępu do pracy - obecnie regulacji podlega aż 380 zawodów. Przygotowany przez Ministerstwo Sprawiedliwości projekt ustawy ma ułatwić dostęp do 49 zawodów, których wykonywanie wiąże się obecnie z barierami - od administracyjnych po ekonomiczne (kosztowne szkolenia i kursy, egzaminy państwowe). Ministerstwo Sprawiedliwości rozpoczęło już prace nad następnym projektem ustawy, który ułatwiłby dostęp do kolejnych 180 zawodów.
Ogólne kontrole stanu zdrowia nie gwarantują obniżenia liczby zgonów z powodu poważnych schorzeń, takich jak nowotwory czy choroby serca - wedle wyników systematycznego przeglądu przeprowadzonego przez międzynarodowy zespół badawczy na zamówienie The Cochrane Library. Podczas gdy ogólne kontrole stanu zdrowia są oferowane w wielu krajach, naukowcy przestrzegają przed ich włączaniem do publicznego programu opieki zdrowotnej. Niedawno opublikowano wyniki oparte na 14 testach, w których wzięło ponad 180.000 osób.
Od 2007 roku nabywcy energii elektrycznej mają prawo do zmiany dotychczasowego sprzedawcy energii elektrycznej tyle razy w roku, ile tylko chcą. Rozsądne wybranie nowego dostawcy może zmniejszyć nasze opłaty za energię elektryczną nawet o 20%. Na świadomym wyborze nowego sprzedawcy energii można wiele skorzystać, naturalną jednak rzeczą są pojawiające się w głowie pytania: „Ile to kosztuje?”, „Czy nie będzie żadnych problemów technicznych?”, „Czy to na pewno będzie tańsze?”.
Na dużym stopniu ogólności astmę określić można jako stan chorobowy, w którym głównym objawem jest ostra duszność oraz świszczący oddech. Do najczęściej występujących rodzajów astmy należą: astma oskrzelowa i astma sercowa. Jak informuje Światowa Organizacja Zdrowia, astma oskrzelowa jest chorobą cywilizacyjną. Szacuje się, że do 2025 roku będzie chorowało na nią 400 milionów ludzi. Alarmujący jest również fakt, że z powodu ostrego ataku astmy, bądź powikłań umiera rocznie 180 tysięcy pacjentów.
B.B. King zarzeka się, że nigdy nie pójdzie na emeryturę i nadal ma zamiar nagrywać kolejne płyty. O ile będzie na nie zapotrzebowanie.
Na niespełna miesiąc przed wyborami do Parlamentu Europejskiego CBOS zapytał Polaków, na ile znają instytucje unijne i jak oceniają ich funkcjonowanie.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność