Liczba wyników: 3760
Jesień to idealny czas na grzybobranie. Powrót do domu z koszem wypełnionym aromatycznymi leśnymi skarbami przynosi wiele satysfakcji i otwiera nowe kulinarne możliwości. Grzybobranie bywa wyjątkowo atrakcyjne, jeśli wśród zebranych grzybów mamy borowiki szlachetne, zwane także prawdziwkami. Są to grzyby szczególnie lubiane i doceniane nie tylko ze względu na wyborny smak oraz leśny aromat. Borowiki uznaje się również za wartościowe ze względu na zawarte w nich bogactwo składników odżywczych.
Jesienne wieczory filmowe lub leniwe popołudnia z książką i kubkiem gorącej herbaty to idealna okazja do przegryzania drobnych przekąsek. Aby oprzeć się pokusie sięgnięcia po chipsy czy czekoladki, warto poznać kilka domowych receptur na chrupiące, niezwykle smakowite i korzystniejsze dla naszego zdrowia smakołyki. W ten sposób przygotujemy rarytasy wolne od niezdrowych dodatków i stanowiące połączenie naszych ulubionych smaków.
Dynia jest zdecydowanie prawdziwą królową spośród jesiennych warzyw. Jej właściwości zdrowotne były doceniane już przez Indian. Przy bardzo wysokiej wartości odżywczej, cechuje się niską kalorycznością, dlatego doskonale sprawdza się w diecie dla sportowców. Jest chętnie używana jako dodatek między innymi do koktajli, ciast, placuszków, ale także w pojedynkę stanowi świetne danie upieczona w piekarniku lub jako rozgrzewający krem.
Smarzowski nie jest specjalistą od komedii romantycznych czy choćby obyczajowych nie należy więc spodziewać się, że oglądanie tego filmu będzie jedną wielką przyjemnością. Jest reżyserem podejmującym trudne tematy, ostro widzącym zło jakie jest w wielu ludziach i środowiskach. Sądzę, że opisanie ludzi Kościoła było najtrudniejsze w jego dotychczasowym dorobku.
Koalicja Serce dla Kardiologii kontynuuje spotkania z pacjentami z niewydolnoscią serca. 26 września odbyły się kolejne warsztaty dla pacjentów z niewydolnoscią serca, które pozwoliły na merytoryczną dyskusję oraz poznanie wyzwań, z jakimi borykają się osoby z tym schorzeniem.
Jesień, choć piękna, bywa i zdradliwa. Gdy dni stają się coraz chłodniejsze, łatwiej o przeziębienie. Jak wzmocnić organizm, aby uniknąć infekcji? Warto wprowadzić modyfikacje w diecie, nie rezygnować z aktywności fizycznej oraz dbać o odpowiednią ilość snu, by cieszyć się wzmocnioną odpornością przez cały sezon.
Ciecierzyca to roślina strączkowa, niezwykle popularna w kuchni bliskowschodniej. Jest podstawą uwielbianego przez mieszkańców tego regionu hummusu czy falafla. Coraz większe uznanie zdobywa także w naszym kraju. Zobacz, dlaczego warto włączyć ją do codziennego menu, oraz w jaki sposób przygotować proste dania z jej dodatkiem.
W Polsce każdego dnia około 300 osób ma zawał serca. W dzisiejszych czasach jest on jedną z najczęstszych przyczyn przedwczesnej śmierci wśród osób starszych. Nie zawsze jego symptomem jest jednak ostry ból w klatce piersiowej. Zawał może objawiać się dolegliwościami, które wcale nie kojarzą się z atakiem sercowym. Jak zatem go rozpoznać?
Każdy chce wyglądać pięknie i czuć się dobrze w swoim ciele, aby to osiągnąć spora część osób decyduje się na zabiegi upiększające. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby pacjenci udawali się do odpowiednich miejsc i byli poddani odpowiedniemu, rzetelnemu wywiadowi lekarskiemu. Niestety coraz częściej ludzie decydują się także na domowe sposoby upiększania, albo zachęcające promocje w niesprawdzonych, gabinetach estetycznych. Jak wystrzegać się zagrożeń czyhających na rynku medycyny estetycznej?
Jednym z najczęściej występujących problemów zdrowotnych jest nadciśnienie tętnicze. Częstość jego występowania rośnie wraz z wiekiem. Diagnostyka oraz leczenie tej dolegliwości wśród seniorów wymagają indywidualizacji postępowania – mówi prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz,z III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii II Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie