Liczba wyników: 215
Pod hasłem "Żałuję, że nie wiedziałam..." od stycznia do września 2006 roku w Polsce została przeprowadzona akcja badań przesiewowych w kierunku AMD - zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem. W badaniu wykorzystany został perymetr plamkowy siatkówki (PHP), który stanowi nowoczesną, precyzyjną, nieinwazyjną i obecnie najskuteczniejszą metodę przesiewowego wykrywania AMD. Chorobę wykryto u 13 procent badanych.
Plamka żółta stanowi mały punkt zlokalizowany na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie czopków, czyli światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów przy odpowiednim oświetleniu. Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (ang. Age-related Macular Degeneration, w skrócie AMD) diagnozuje się, gdy ta centralna część siatkówki ulega uszkodzeniu. Choroba może dotyczyć ludzi w każdym wieku, najczęściej jednak rozwija się u osób starszych. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u pacjentów po 65 roku życia. Rozróżnia się dwie postaci AMD: sucha rozwija się u 80 proc. pacjentów, zaś mokra (wysiękowa), groźniejsza forma, występuje u 20 proc. chorych. Ze statystyk wynika, że z AMD zmagają się niemal 2 miliony Polaków.
Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (AMD) to degeneracyjna choroba oczu, która zagraża szczególnie osobom po 50. roku życia. Jest schorzeniem cywilizacyjnym, które nieleczone prowadzi do nieodwracalnej utraty wzroku. W celu poprawy świadomości społeczeństwa, a w szczególności osób najbardziej zagrożonych chorobą, na Uniwersytetach Trzeciego Wieku trwa cykl wykładów edukacyjnych. Wykłady są prowadzone przez lekarzy okulistów - ekspertów zajmujących się diagnostyką i leczeniem AMD w Polsce.
AMD, czyli związanie z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej to jedna z najczęstszych przyczyn utraty wzroku. Szczuje się, że na ciężką odmianę tej choroby zapada w Polsce rocznie około 20 tys. osób. Szansą na długie cieszenie się dobrym wzrokiem może być zmiana diety.
AMD (Age-related Macular Degeneration) - zwyrodnienie plamki związane z wiekiem jest chorobą mogącą doprowadzić do utraty wzroku. Schorzenie to dotyka prawdopodobnie co dwudziestego Polaka, co może spowodować zniszczenie wzroku u niemal 1,9 miliona Polaków.
Jeśli chodzi o składniki polecane dla zdrowia oczu, większość ludzi wskazuje bez zastanowienia witaminę A i beta-karoten. Nie umniejszając ich wartości jednak, trzeba podkreślić, że nowe badania sugerują, iż witamina D wydaje się tu mieć najistotniejsze znaczenie
Osoby starsze, które jadają tłuste ryby co najmniej raz w tygodniu, mogą zmniejszyć ryzyko poważnego osłabienia wzroku spowodowanego zwyrodnieniem plamki żółtej, wynika z amerykańskich badań.
Związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej to jedna z najczęstszych przyczyn utraty wzroku. Choroba ta dotyka zwykle osoby po 50- tym roku życia, często jej konsekwencją jest utrata wzroku.
Jako, że utrzymanie oczu w jak najlepszej kondycji powinno być jednym z priorytetów w dbaniu o zdrowie naukowcy wciąż poszukują odpowiedzi na pytanie o przyczyny chorób i sposoby zapobiegania im. Podczas niedawnych badań amerykańscy naukowcy odkryli, iż zarówno w brokułach jak i ich kiełkach występuje chroniący oczy przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych antyoksydant (przeciwutleniacz) SGS.
Tylko na ciężką postać zespołu AMD, która grozi całkowitą utratą wzroku, w Polsce każdego roku zapada 20 tys. osób! To poważna liczba, a statystyki mówią, że wciąż jest nam tak choroba mało znana. Okazuje się, że z wiedzą na temat czynników ryzyka w społeczeństwie polskim nie jest za dobrze. Spośród badanych osób z grupy zagrożonej chorobą, 55% nie potrafi wymienić żadnego z wymienionych czynników. Ci z zbadanych, którym znane są czynniki ryzyka AMD wyliczają: zaawansowany wiek, nadciśnienie, przebywanie na słońcu. To jednak za mało. By skutecznie zapobiegać chorobie, trzeba wiedzieć o niej znacznie więcej.
Post przerywany pomaga poprawić stan zdrowia i kontrolować wagę