Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania �oso� w sosie muszradowym

Liczba wyników: 32

  • Jakie wino do obiadu? [© misaleva - Fotolia.com]

    Jakie wino do obiadu?

    2017-06-15

    Zwyczaj podawania wina do uroczystego posiłku powoli zadamawia się w Polsce. Przygotowując przyjęcie i chcąc dopełnić danie trunkiem należy pamiętać, by zwrócić szczególną uwagę przy jego doborze. Faktem jest, że odpowiednio dobrany trunek z pewnością uświetni każdą potrawę, jednak ten nietrafiony może przyczynić się do dosłownej katastrofy kulinarnej.

    Tagi: winowino czerwonewino białewino różowedobór winakulinaria

  • Ciecierzyca - smaczna i zdrowa [© Serhad - Fotolia.com]

    Ciecierzyca - smaczna i zdrowa

    2017-05-24

    Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale także składnik diety każdego, kto dba o zdrowie. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – nazw tej rośliny jest wiele, podobnie jak wiele dobrego może ona przynieść naszemu zdrowiu.

    Tagi: ciecierzycacieciorkarośliny strączkowekulinariabiałko

  • TOP 10 nie-świątecznych bożonarodzeniowych skojarzeń [© lily - Fotolia.com]

    TOP 10 nie-świątecznych bożonarodzeniowych skojarzeń

    2016-12-26

    W zasadzie, kiedy pytamy o świąteczne skojarzenia, większość z nich nie ma wiele wspólnego z Bożym Narodzeniem sensu stricte. Bo nawet choinka, pierniczki, makowiec, wielkie sprzątanie, Wigilia, opłatek czy ogólnie pojęta „magia świąt” to rzeczy i zjawiska, bez których te konkretne święta mogłyby się obyć…

    Tagi: Boże Narodzenie 2016Boże NarodzenieLast ChristmasSzklana pułapkawyprzedażeprezentykarpCoca-Colaświąteczne skojarzenia

  • Sanepid o szpitalnych posiłkach: za małe, przeterminowane [Chleb, © Poles - Fotolia.com]

    Sanepid o szpitalnych posiłkach: za małe, przeterminowane

    2016-11-28

    Nieprawidłowo skomponowane jadłospisy czy niespełnianie wymagań sanitarnych – to wyniki kontroli szpitali i firm dostarczających posiłki do nich. Inspekcja Handlowa i Państwowa Inspekcja Sanitarna wspólnie sprawdziły, jakie posiłki są podawane pacjentom.

    Tagi: posiłekszpitalżywienie szpitalne

  • Zdrowa dieta uwrażliwia na smaki [© lidante - Fotolia.com]

    Zdrowa dieta uwrażliwia na smaki

    2016-06-23

    Dziesięć tysięcy kubków smakowych oraz blisko 150 receptorów na każdym z nich. To właśnie im zawdzięczamy przyjemność jedzenia. Fast foody? Wcale nie są nośnikiem najlepszego smaku. Brytyjski portal Dailymail podaje, że długotrwałe spożywanie naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktów uwrażliwia nasz język na nowe doznania kulinarne. Eksploracja odmiennych smaków może przynieść wiele pożytku. Jak się okazuje, dieta wcale nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności.

    Tagi: smakidietaodżywianiejęzyk

  • Jak i z czym jeść sushi? [Fot. Ten Sushi]

    Jak i z czym jeść sushi?

    2016-05-16

    Sztuka jedzenia sushi tkwi w szczegółach. Oprócz sushi maki czy nigiri, które grają pierwsze skrzypce podczas uczty w japońskiej restauracji, serwuje się także tradycyjne dodatki, które wzbogacają doznania smakowe. Bez nich nie sposób delektować się sushi. O czym mowa?

    Tagi: sushiryżimbirkuchniakuchnia japońskakulinaria

  • Przesolone Święta: to można naprawić [© laguna35 - Fotolia.com]

    Przesolone Święta: to można naprawić

    2016-03-25

    Czy wiesz, że 100 g groszku konserwowego, który dodajemy do sałatki jarzynowej ma 90 razy więcej soli niż 100 g groszku świeżego? Czy wiesz, że 100 g wędliny, która będzie gościła na wielkanocnym stole zawiera 21 razy więcej soli niż 100 g świeżego mięsa, które wystarczyłoby oprószyć ziołami i upiec? Spożycie soli w Polsce jest trzykrotnie wyższe niż zalecane, tymczasem ilość potraw, którą spożyjemy przy świątecznym stole będzie kilkukrotnie większa niż na co dzień. Ile soli zjemy i jak bardzo możemy sobie zaszkodzić?

    Tagi: sólsóddietaspożycie solisól ukryta

  • 3 proste kuchenne triki: drobiazgi które odmienią gotowanie [fot. collage Senior.pl]

    3 proste kuchenne triki: drobiazgi które odmienią gotowanie

    2016-02-22

    Spryt. To coś, co ułatwia życie i niezaprzeczalnie ratuje nas w trudnych sytuacjach. Ta cecha jest też nieoceniona w kuchni. Znajomość pewnych sprawdzonych trików kulinarnych pomaga zaoszczędzić czas, pieniądze i nerwy. Przedstawiamy sprytne sposoby, dzięki którym z łatwością poradzicie sobie w kuchni.

    Tagi: kuchniagotowaniesóljajkożółty serkulinaria

  • Jakie piwo dobrać do posiłku [fot. Pixabay]

    Jakie piwo dobrać do posiłku

    2015-10-20

    Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków jest coraz bardziej doceniana. Nie wszyscy jednak wiedzą, że różne gatunki alkoholi, między innymi piwa doskonale uzupełnią potrawy i wzbogacą doznania smakowe. Kriek, czy piwa o mocnym aromacie chmielu potrafią zaskoczyć szczególnie w połączeniu z delikatną jagnięciną czy słodkim deserem.

    Tagi: piwokuchniażywieniekulinaria

  • "Gorący pies". Historia hot-doga [fot. Tarsmak]

    "Gorący pies". Historia hot-doga

    2015-06-16

    Hot-dogi, który zwykle kojarzą nam się z amerykańską budką z fast-foodami, tak naprawdę pochodzą z Niemiec. Tradycyjne, francuskie, w cieście kukurydzianym - sposobów na przygotowanie pysznych bułek z kiełbaskami są dziesiątki.

    Tagi: fastfoodfast foodparówkihot-dogkulinaria

  • Strony: 1 2 3 4