Komisja Europejska zatwierdziła rozporządzenie dopuszczające stosowanie glikozydów stewiolowych w charakterze słodzika w produktach spożywczych na terenie UE. Stewia to niewielki krzew pochodzący z Ameryki Południowej, którego liście zawierają bardzo słodkie związki zwane stewiozydami. Dzięki swoim właściwościom mogą być stosowane do słodzenia, są bowiem znacznie słodsze i zdrowsze od sacharozy.
Istnieje wiele nieporozumień, jeśli chodzi o skuteczną utratę na wadze. Najlepszym sposobem postępowania, zgodnie z amerykańskim National Institutes of Health, jest po prostu: jeść mniej kalorii niż się spala. W praktyce okazuje się to jednak trudniejsze do osiągnięcia. Poniżej więc kilka mitów na temat odchudzania.
Zakazany owoc smakuje najlepiej. Tej zasadzie wierni są również miłośnicy kulinarnych rozkoszy. Nadmiar kalorii i niska wartość odżywcza to nieodłączny element źle skomponowanej diety. Podpowiadamy jak połączyć przyjemne z pożytecznym, stawiając na zdrowe i smaczne przekąski.
Dieta, która obejmuje znaczne ograniczenie węglowodanów, jest tak samo bezpieczna i skuteczna w odchudzaniu, jak sposób odżywiania o niskiej zawartości tłuszczu, wynika z badań opublikowanych w New England Journal of Medicine. Dieta śródziemnomorska, która zawiera dużo błonnika, świeżych warzyw, ryb i oliwy z oliwek, także jest polecana dla osób, które chcą stracić na wadze.
Myślenie o jedzeniu nie musi zwiększać apetytu, wręcz odwrotnie - może pomóc w ograniczaniu ilości przyjmowanych kalorii, mówią uczeni.
Jesienią, wraz ze spadkiem temperatury i zmniejszeniem ilości dni słonecznych, doświadczamy wyraźnych zaburzeń nastroju. Aby ustrzec się przed jesienną chandrą i zachować pełnię sił, warto zadbać o dobre samopoczucie, poświęcając czas na regularną aktywność fizyczną i dobierając odpowiednią dietę.
WHO mówi o epidemii otyłości - na świecie co roku z powodów powiązanych z nią i nadwagą umiera 2,6 miliona ludzi. Otyłość w szybkim tempie stała się jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych we współczesnym świecie. To już nie problem estetyczny lecz poważny problemem medyczny. W Polsce aż 46% społeczeństwa ma problem z prawidłową wagą ciała. Czy zatem problem nadwagi i otyłości można zlekceważyć? Można, lecz czy warto? Konsekwencje nieprawidłowej wagi ciała są poważne: zawał serca, udar mózgu, cukrzyca, choroby zwyrodnieniowe stawów etc. Żadna grupa społeczna nie jest wolna od otyłości, lecz co gorsze problem otyłości coraz częściej dotyczy dzieci i młodzieży.
Według Polaków szczupła i wysportowana sylwetka jest jednym z głównych atrybutów ładnego wyglądu. I chociaż 47% polskiego społeczeństwa ma nadwagę, aż 82% deklaruje zadowolenie ze swojego wyglądu, w tym 73% osób z nadwagą. Najpopularniejszą wśród Polaków metodą odchudzania jest ograniczenie ilości spożywanego jedzenia. Stosuje ją 73% społeczeństwa. W dalszej kolejności plasują się ćwiczenia fizyczne (53%). Po specjalistyczne środki wspomagające odchudzanie sięga jedynie 20% polskiego społeczeństwa.
Jakkolwiek powolny przyrost masy jest typowy dla osób, które się odchudzały, niektórzy są w stanie zachować nową wagę na długi okres, mogą być „lżejsi" o10% od wyjściowej masy ciała przez okres 10 lat, wynika z danych amerykańskiego National Weight Control Registry, które przedstawiono na corocznym spotkaniu Obesity Society na Florydzie.
Ograniczenie kalorycznych napojów może pomóc stracić na wadze, ale zastąpienie ich wodą zamiast napojami dietetycznymi, przydaje jeszcze więcej korzyści, wynika z nowych badań.
Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon na jabłka. Można je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury. Mają wiele zastosowań w kuchni, a wszystko dzięki cenionym właściwościom smakowym i zapachowym. Są smaczne i cechują się silnym potencjałem prozdrowotnym, dlatego często królują jesienną porą na polskich stołach.
Problem otyłości dotyka coraz więcej polskich rodzin. Aby z tym walczyć, niezbędna jest odpowiednia edukacja żywieniowa, a niekiedy nawet pomoc specjalisty. Dlatego od 15 września do 15 listopada, w ramach specjalnego programu, Centra Dietetyczne Naturhouse na terenie całej Polski zapraszają całe rodziny do skorzystania z bezpłatnych badań składu ciała i ich analizy oraz konsultacji z dietetykiem.
Kobiety w średnim wieku, które jedzą w pośpiechu, częściej zmagają się z nadwagą niż panie, które jedzą powoli, wynika z badań przeprowadzonych Nowej Zelandii. Badanie nie wykazuje, że znaczna prędkość jedzenia w sposób nieunikniony spowoduje u kobiet zyskiwanie dodatkowych kilogramów, ale naukowcy uważają, że szybkość spożywania posiłków może mieć tu znaczenie.
Uczeni odkryli, że nasze kubki smakowe wyczuwają nie tylko słony, słodki, gorzki, kwaśny i umami (wykrywający białko), ale także tłusty. Nowe ustalenia mogą być bardzo pomocne w walce z nadwagą.
Do grupy osób najbardziej zagrożonych zachorowaniem na cukrzycę typu II należą te z nadwagą i otyłością. Według statystyk chorują one od dwóch do czterech razy częściej niż szczupli ludzie. Ten rodzaj cukrzycy jeszcze stosunkowo niedawno był domeną seniorów. Jednak na przestrzeni ostatnich kilku lat zauważono jej zwiększone występowanie u dzieci, co jest naturalną konsekwencją karmienia najmłodszych niezdrowym jedzeniem, często fast-foodami.