Naukowcy z Instytutu Maxa Plancka udowodnili to, co większość wiedziała od dawna - sam wygląd jedzenia może pobudzić apetyt.
Nie możesz zrzucić nawet kilograma, katując się coraz bardziej ostrymi dietami i wprowadzając drakońskie wyrzeczenia na talerzu? Problemy ze spadkiem wagi mogą być niepokojącym sygnałem dotyczącym naszego stanu zdrowia i kondycji organizmu. Sprawdź, co może być tego przyczyną.
Na liście noworocznych postanowień bardzo często umieszczamy plany związane z poprawą zdrowia i wyglądu. Większość z nich niestety kończy się na nieudanych próbach realizacji. Co zatem zrobić, żeby tym razem osiągnąć sukces?
Otyłe osoby starsze mogą być bardziej narażone na upadki niż ich szczuplejsi rówieśnicy. Upadki wydają się szczególnie zagrażać szczupłym osobom starszym, ponieważ ludzie ci są słabsi, a kości w starszym wieku są podatne na złamania. Jak się jednak okazuje, otyłość niesie ze sobą określone ryzyko urazów, ostrzegają uczeni z Syracuse University. Osoby otyłe mogą mieć większe problemy z utrzymaniem równowagi.
Zyskanie na wadze po okresie odchudzania jest zupełnie normalne. Niemniej jednak starsze kobiety częściej nabywają tkankę tłuszczową zamiast masy mięśniowej, wynika z nowego badania.
Większość z nas doświadcza chwil, w których mamy nieodpartą chęć na jedzenie czegoś szczególnie tuczącego lub innego rodzaju niezdrowej żywności. Największą słabość okazujemy w późnych godzinach popołudniowych, kiedy energia spada i wzrasta ochota na coś słodkiego.
Chcesz przyjąć zdrowsze nawyki? Masz większą szansę na sukces, jeśli znajdziesz przyjaciela o podobnych zamiarach, by wymieniać się doświadczeniami na temat nowego stylu życia.
Nikt nie kładzie się spać jako szczupły by zbudzić się o 25 kilogramów cięższym. Większość z nas przybiera na wadze jedząc tylko 100 do 200 dodatkowych kalorii dziennie, mówią uczeni. Sztuką jest wprowadzenie subtelnych zmian, które powstrzymają nadmierne dostarczanie kalorii.
Osoby o normalnej wadze, a także ci, którzy się odchudzali i utrzymali nową sylwetkę, jedzą częściej niż osoby z nadwagą. Okazuje się, że liczba posiłków ma wpływ na nasz wygląd.
Silne uczucie głodu może zniszczyć najbardziej stanowcze postanowienia dietetyczne. Bez względu na rodzaj diety, jakiemu się poddajemy, intensywne łaknienie może szybko cofnąć efekty trwającej kilka tygodni lub miesięcy dyscypliny odchudzania się. Wszystko dlatego, że ciało jest skonstruowane do pochłaniania kalorii, a nie opierania się im. Na szczęście istniej ą sposoby na walkę z głodem, każdy może wdrożyć opisaną poniżej taktykę.
Komisja Europejska zatwierdziła rozporządzenie dopuszczające stosowanie glikozydów stewiolowych w charakterze słodzika w produktach spożywczych na terenie UE. Stewia to niewielki krzew pochodzący z Ameryki Południowej, którego liście zawierają bardzo słodkie związki zwane stewiozydami. Dzięki swoim właściwościom mogą być stosowane do słodzenia, są bowiem znacznie słodsze i zdrowsze od sacharozy.
Istnieje wiele nieporozumień, jeśli chodzi o skuteczną utratę na wadze. Najlepszym sposobem postępowania, zgodnie z amerykańskim National Institutes of Health, jest po prostu: jeść mniej kalorii niż się spala. W praktyce okazuje się to jednak trudniejsze do osiągnięcia. Poniżej więc kilka mitów na temat odchudzania.
Zakazany owoc smakuje najlepiej. Tej zasadzie wierni są również miłośnicy kulinarnych rozkoszy. Nadmiar kalorii i niska wartość odżywcza to nieodłączny element źle skomponowanej diety. Podpowiadamy jak połączyć przyjemne z pożytecznym, stawiając na zdrowe i smaczne przekąski.
Dieta, która obejmuje znaczne ograniczenie węglowodanów, jest tak samo bezpieczna i skuteczna w odchudzaniu, jak sposób odżywiania o niskiej zawartości tłuszczu, wynika z badań opublikowanych w New England Journal of Medicine. Dieta śródziemnomorska, która zawiera dużo błonnika, świeżych warzyw, ryb i oliwy z oliwek, także jest polecana dla osób, które chcą stracić na wadze.
Myślenie o jedzeniu nie musi zwiększać apetytu, wręcz odwrotnie - może pomóc w ograniczaniu ilości przyjmowanych kalorii, mówią uczeni.