Regularna aktywność fizyczna istotnie zmienia profil metabolitów organizmu, co wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Jedzenie kolacji późną porą może przyczynić się do przyrostu masy ciała i wzrostu poziomu cukru we krwi.
Porównano wpływ diety i leków na funkcjonowanie naszych komórek i okazało się, że sposób odżywiania się ma tu znacznie silniejszy wpływ.
Wśród zmian, jakie przechodzi nasz organizm gdy się starzeje, jest m. in. modyfikacja długości snu. Kiedy uczestnicy badań w różnym wieku zostali poproszeni o pozostanie w łóżku przez 16 godzin w ciemności codziennie przez kilka dni, młodsi spali średnio 9 godzin, starsi zaś - 7,5 godzin.
Badanie przeprowadzone na Indiana University wykazało, że trzy dość powolne 5-minutowe spacery mogą odwrócić uszkodzenia tętnic nóg powstałe podczas trzech godzin pozostawania w pozycji siedzącej.
Jedno awokado dziennie może pomóc w lepszym dla zdrowia rozłożeniu tłuszczu w organizmie kobiet, mówią eksperci z University of Illinois Urbana-Champaign.
Większość z nas pamięta czasy, kiedy mogliśmy jeść wszystko, co chcieliśmy i nie przybierać na wadze. Jak się okazuje, metabolizm - czyli tempo w jakim spalasz kalorie - osiąga szczyt znacznie wcześniej i zaczyna się osłabiać później, niż mogłoby się wydawać.
Potrawy ze słodkich ziemniaków są i smaczne, i zdrowe, ale przydatna może być też woda po przetworzeniu tych warzyw - ma działanie odchudzające.
U osób z podwyższonym poziomem hormonu tarczycy wolnej tyroksyny (FT4) we krwi częściej rozwija nieregularne bicie serca lub migotanie przedsionków.
Badacze z Uniwersytetu Tsukuba odkryli, że ekspozycja na niebieskie światło przed snem jest niekorzystne dla metabolizmu.
Dieta zawierająca suszone śliwki może poprawiać mikrobiotę w całej okrężnicy, pomagając zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.
Odmłodzony, czyli bogatszy mikrobiom (bakterie jelitowe) wzmacnia układ odpornościowy.
Kobiety, które są sprawne i zdrowe, spalają więcej tłuszczu podczas ćwiczeń niż mężczyźni.
Ci którzy doświadczają dużych spadków poziomu cukru we krwi kilka godzin po jedzeniu, odczuwają silny głód i przyjmują dużo więcej kalorii w ciągu dnia niż inni.
Osobom, które odczuwają objawy lęku, można pomóc dzięki regulacji flory bakteryjnej w jelitach za pomocą probiotycznej i nieprobiotycznej żywności oraz suplementów.
Rak trzustki – duże dawki witaminy C wraz z chemioterapią wydłużą życie pacjentów?