Biosensor białkowy mierzy kortyzol z wysoką dokładnością. Kompatybilność ze smartfonem sprawia, że testy stresu stają się bardziej dostępne.
Każdej wiosny obowiązkowo przestawiamy zegarki do przodu na czas letni, a każdej jesieni cofamy je na czas standardowy - ale nikt nie wydaje się być z tego powodu szczególnie zadowolony. Dwukrotna zmiana czasu w ciągu roku jest nie tylko uciążliwa, ale też może stanowić poważne niebezpieczeństwo dla zdrowia. Na przykład utrata jednej godziny snu w jedną z niedziel marca została powiązana ze wzrostem liczby zawałów serca i śmiertelnych wypadków drogowych w kolejnych dniach.
Nowe badania sugerują, że ciecierzyca może pomagać w poprawie poziomu cholesterolu, podczas gdy czarna fasola wiąże się ze zmniejszeniem stanu zapalnego, oferując prosty i niedrogi sposób na obniżenie ryzyka chorób przewlekłych.
Zagrożenia wynikające z ekspozycji na sztuczne światło nocą badanesą kuż od jakiegoś czasu. Okazuje się, że wpływa ono nie tylko na jakość snu, lecz także na funkcjonowanie układu odpornościowego, wywołuje neurozapalne procesy, zaburza metabolizm oraz regulację nastroju.
Otyłość wiąże się z licznymi problemami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe czy stłuszczenie wątroby. Na całym świecie zaś wskaźniki otyłości nadal rosną i naukowcy nieustannie poszukują skutecznych i dostępnych rozwiązań tego globalnego kryzysu zdrowotnego. Co ciekawe, w ostatnich dekadach badacze zaczęli zwracać uwagę nie tylko na to, co jemy, ale również jak to robimy.
Wegańska dieta o niskiej zawartości tłuszczu nie tylko zmniejszyła kwasotwórczość diety w porównaniu z dietą śródziemnomorską, ale także sprzyjała utracie wagi.
Na Uniwersytecie Arizony opracowano długowieczne, drukowane w 3D, wolne od kleju urządzenie typu „wearable", które mogą dostarczyć bardziej kompleksowy obraz stanu fizjologicznego użytkownika.
Suplement witaminowy, który poprawia metabolizm w oku, wydaje się spowalniać uszkodzenia nerwu wzrokowego w jaskrze.
Wiemy, że ćwiczenia fizyczne są dobre dla naszego ciała, ale co z naszym mózgiem? Uczeni z Uniwersytetu Missouri sugerują, że aktywność fizyczna odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu sprawności umysłowej, nawet wtedy, gdy jedno z głównych źródeł energii dla mózgu jest niedostępne.
Osoby, których wiek biologiczny jest wyższy niż wiek chronologiczny (czyli ten wynikający z daty urodzenia), mogą być bardziej narażone na rozwój demencji niż ludzie, u których te obydwa są zgodne.
Około 25 proc. kobiet w Stanach Zjednoczonych w wieku 45 - 60 lat jest w grupie wysokiego ryzyka zachorowania na raka piersi. Zagrożone panie zaś powinny rozważyć stosowanie leków zapobiegawczych, takich jak powszechnie tamoksyfen. Niestety, tamoksyfen może powodować skutki uboczne, w tym zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2 u kobiet z nadwagą. Odkryto jednak także inny skuteczny sposób na zapobieganie temu nowotworowi.
Cynamon jest jedną z najstarszych i najczęściej używanych przypraw na świecie, jednak nowe badanie wskazuje, że jeden z jego składników może wpływać na działanie niektórych leków na receptę.
Jedzenie ograniczone czasowo (tzw. post przerywany) to najnowszy trend wśród osób chcących schudnąć, ale czy naprawdę działa? To wciąż kluczowe pytanie dotyczące spalania kalorii.
Konopie indyjskie to jedna z najczęściej używanych substancji na świecie - używa ich około 228 milionów ludzi w wieku 15 - 64 lata. Jednak ryzyko rozwoju schizofrenii znacząco wzrasta wraz ze stosowaniem marihuany, zwłaszcza gdy rozpoczyna się ono w młodym wieku. Co więcej, szacuje się, że u około 10 proc. użytkowników rozwinie się w ciągu swojego życia zaburzenie związane ze stosowaniem marihuany. Co ciekawe, niemal jedna trzecia osób z diagnozą schizofrenii spełnia także kryteria tego zaburzenia, a samo zaburzenie dotyka nawet 42 proc. osób cierpiących na schizofrenię.
Już dwutygodniowa zmiana tradycyjnej afrykańskiej diety na dietę zachodnią powoduje stany zapalne, osłabia odpowiedź immunologiczną na patogeny i aktywuje procesy związane z chorobami cywilizacyjnymi. Z kolei afrykańska dieta bogata w warzywa, błonnik i produkty fermentowane przynosi pozytywne efekty.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu