Naukowcy przez około pięć lat monitorowali stan zdrowia ponad 3600 starszych mężczyzn. W tym czasie o 6% uczestników zmarło z powodu chorób serca, większą umieralność w opisywanym okresie zaobserwowano u mężczyzn z niższym poziomem wolnego testosteronu.
WHO mówi o epidemii otyłości - na świecie co roku z powodów powiązanych z nią i nadwagą umiera 2,6 miliona ludzi. Otyłość w szybkim tempie stała się jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych we współczesnym świecie. To już nie problem estetyczny lecz poważny problemem medyczny. W Polsce aż 46% społeczeństwa ma problem z prawidłową wagą ciała. Czy zatem problem nadwagi i otyłości można zlekceważyć? Można, lecz czy warto? Konsekwencje nieprawidłowej wagi ciała są poważne: zawał serca, udar mózgu, cukrzyca, choroby zwyrodnieniowe stawów etc. Żadna grupa społeczna nie jest wolna od otyłości, lecz co gorsze problem otyłości coraz częściej dotyczy dzieci i młodzieży.
Jeśli chcesz żyć ponad „średnią", oto kilka sposobów na długowieczność. Amerykańscy uczeni sporządzili listę rzeczy, które mają wpływ na wydłużenie życia. Wśród nich jest m. in. dobra edukacja, małżeństwo i zachowanie prawidłowej wagi.
Dokładnie rzecz ujmując, warzywo rośnie na polach, ale niezmiennym pozostaje fakt, że stanowi prawdziwie jesienny skarb i jest chętnie uprawiane w naszym kraju. Znawcy podkreślają, że dynia ma rozmaite zastosowania i jest bogata w składniki odżywcze.
To pytanie retoryczne, czy warto kontrolować stan zdrowia. Nie od dziś wiadomo, że działania prewencyjne są skuteczniejsze i zwyczajnie lepsze niż późniejsze leczenie, które może być skomplikowane, a w wielu wypadkach nawet nieskuteczne.
Wegetarianie cenią soję za bogactwo białka, witamin i składników mineralnych. Z kolei osoby uczulone na laktozę znajdują w napojach sojowych alternatywę dla mleka. Napoje i desery sojowe, serek tofu, kotlety sojowe warto włączyć do diety z uwagi na uniwersalny smak i bogactwo składników odżywczych, które drzemią w ziarnach soi.
Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon na jabłka. Można je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury. Mają wiele zastosowań w kuchni, a wszystko dzięki cenionym właściwościom smakowym i zapachowym. Są smaczne i cechują się silnym potencjałem prozdrowotnym, dlatego często królują jesienną porą na polskich stołach.
Wielbiciele czekolady mogą się nią raczyć bez wyrzutów sumienia, to ten rodzaj słodyczy, który można wręcz określić jako „prozdrowotny". Trzeba pamiętać, że czekolada nie należy do najbardziej dietetycznych produktów, ale jej właściwości uzasadniają namiętność do raczenia się nią w czasie deseru.
Śliwki przywodzą na myśl koniec lata oraz przygotowywanie powideł i wypieków. Owoce są nie tylko jesiennym przysmakiem, ale stanowią ważny element zdrowej diety. Poza tym dzięki bogactwu witamin i minerałów mają wpływ nie tylko leczniczy, ale i poprawiają wygląd.
Antyoksydanty to związki zapobiegającymi i opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych różnych substancji. Ich działanie obejmuje unieszkodliwianie wolnych rodników, które krążą po ludzkim organizmie i uszkadzają komórki ciała. Wśród najsilniejszych antyoksydantów jest koenzym Q10.
Serce przeciętnego Polaka jest średnio o 8-9 lat starsze, niż wskazuje na to wiek metrykalny – wynika z badania NATPOL 2011. W stosunku do roku 2002 około dwukrotnie poprawiła się skuteczność leczenia nadciśnienia tętniczego, istotnie zmniejszyło się średnie ciśnienie tętnicze wśród wszystkich Polaków. Liczba osób chorujących na nadciśnienie jest niestety większa o 2% niż dziesięć lat temu, aktualnie choruje ok. 32% dorosłych Polaków (10,5 mln chorych, w tym 9,5 mln w wieku 18-79 lat i prawie 1 mln osób powyżej 80 lat).
Do grupy osób najbardziej zagrożonych zachorowaniem na cukrzycę typu II należą te z nadwagą i otyłością. Według statystyk chorują one od dwóch do czterech razy częściej niż szczupli ludzie. Ten rodzaj cukrzycy jeszcze stosunkowo niedawno był domeną seniorów. Jednak na przestrzeni ostatnich kilku lat zauważono jej zwiększone występowanie u dzieci, co jest naturalną konsekwencją karmienia najmłodszych niezdrowym jedzeniem, często fast-foodami.
Coraz więcej osób kieruje się zasadami zdrowego odżywiania. W myśl dewizy „jesteś tym co jesz", chcą być świadomi składników i wartości odżywczych poszczególnych produktów. Popularnym i często polecanym dla dobrego działania organizmu elementem diety jest błonnik.
Coraz więcej osób świadomie podejmuje decyzję o tym, co chce jeść i jaki jest tego cel np. obniżenie cholesterolu, zrzucenie nadwagi. Dążąc do poprawy lub zachowania zdrowia warto rozważyć dietę opartą głównie na produktach pochodzenia roślinnego.
Tak zwany "dobry cholesterol", tj. HDL, może pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji, a nawet chroni przed demencją, wynika z badań opublikowanych w Journal of the American Heart Association.
Ultraprzetworzone jedzenie przyspiesza oznaki choroby Parkinsona