Spożywanie oliwy z oliwek może pomóc w zapobieganiu udarów mózgu u osób powyżej 65 roku życia, mówią uczeni. Naukowcy twierdzą, że zalecenia dietetyczne powinny obejmować oliwę z oliwek, może ona bowiem zapobiec udarowi mózgu u osób starszych. Do takiego wniosku doszli badacze po przeanalizowaniu historii medycznej ponad siedmiu tysięcy osób w wieku powyżej 65 lat z Bordeaux, Dijon i Montpellier we Francji.
Uczeni wykryli nową postać lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Nowopoznany rodzaj cholesterolu okazał się najbardziej niebezpieczny dla zdrowia.
Eksperci i specjaliści ds. żywienia przekonują często o prozdrowotnych właściwościach błonnika. Niestety nierzadko również wszyscy zainteresowani nie dostają wystarczającej porcji informacji, kto i kiedy powinien stosować go w swojej diecie.
Otyłość staje się jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych we współczesnym świecie, mimo że codziennie miliony ludzi na świecie wypowiadają wojnę swoim zbędnym kilogramom. W Polsce blisko 60% osób powyżej 50. roku życia cierpi na nadwagę, a i tak zaliczani jesteśmy do szczuplejszych narodów europejskich. w
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.
Poziom LDL, tzw. złego cholesterolu u starszych kobiet, które codziennie spożywały jabłko, spadł średnio o 23% w przeciągu sześciu miesięcy. Zaś ilość HDL, tzw. dobrego cholesterolu, zwiększyła się u nich o 4% we wspomnianym okresie. Takie wyniki ze swych badań uzyskali uczeni z The Florida State University.
Okazuje się, że warto pościć i to niekoniecznie ze względu na przekonania religijne - pewne czasowe ograniczenia w diecie przydają po prostu korzyści zdrowotnych.
Dotychczas szeroko rekomendowano olej z oliwek zamiast innych olejów roślinnych oraz pozostałych tłuszczów tradycyjnie wykorzystywanych w kuchni. Teraz jednak czas na nową gwiazdę w „przemyśle tłuszczowym" - palma pierwszeństwa, zdaniem uczonych, powinna należeć do olejuz krokosza (zwanego też szafranowym - od polskiej nazwy krokosza, "szafran łąkowy").
Jeśli chcesz aby Twoje serce było zdrowe - jedz pistacje! Garść tych orzechów spożywana codziennie wpływa korzystnie na stan zdrowia serca, przyczyniając się do poprawy pracy naczyń krwionośnych, regulacji poziomu cukru we krwi i utrzymania prawidłowej wagi ciała.
Od pewnego czasu w sklepach ze zdrową żywnością spotkać można suszone jagody goji, wyglądem przypominające czerwone rodzynki. Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia - to zapewne przyczynia się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie goji na męską płodność i potencję.
Wysoki poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi wiąże się z problemami z pamięcią w późniejszym okresie życia.
Choroby serca stanowią najczęstszą przyczynę śmierci w Polsce. Zapadalność na nie ciągle rośnie, ponieważ na czynniki ryzyka ma wpływ powszechny współcześnie niezdrowy styl życia. Najskuteczniejszą ochroną przed chorobami serca jest profilaktyka, która powinna obejmować zarówno wypracowanie zdrowych nawyków, jak i regularne badania.
Dieta wegańska może narazić niektórych na ryzyko chorób serca, ostrzegają naukowcy. Mięso jest zazwyczaj postrzegane jako niebezpieczne, jeśli chodzi o choroby serca. Jednakże po analizie kilku artykułów medycznych związanych z biochemią wegetarianizmu, naukowcy z Uniwersytetu Zhejiang w Chinach sugerują, że weganie mogą być bardziej narażeni ryzyko rozwoju chorób serca.
Kiedy w naszym kręgu kulturowym dominowała teoria Marksa, eksperci z różnych dziedzin wskazywali na środowisko jako fundament zarówno dla rozwoju osobowości, jak i ewentualnego narażenia na choroby. Potem sytuacja diametralnie się zmieniła i w ostatnich latach uzasadnieniem dla przeróżnych dolegliwości miały być geny. Dziś trendy te wydają się mieć podobną siłę oddziaływania. Uczeni odkryli ostatnio, że geny są mniej istotne niż styl życia, jeśli chodzi o długowieczność.
Długotrwały brak snu i zakłócenia snu mogą mieć długotrwałe, poważne konsekwencje dla zdrowia, wynika z najnowszych badań Warwick Medical School, które opublikowano w European Heart Journal.
Ultraprzetworzone jedzenie przyspiesza oznaki choroby Parkinsona