Po osiągnięciu wieku menopauzalnego kobiety stają się bardziej podatne na różne choroby serca. Warto pamiętać, że dolegliwości te stanowią one główną przyczynę zgonów w zachodnim świecie.
Powszechnie wiadomo, że dieta ma zasadniczy wpływ na nasze samopoczucie i wygląd. Zdrowe odżywianie się stanowi jednak pewne wyzwanie wobec nawału informacji na temat tego, co zdrowe i niezdrowe oraz bogatego, ale nie zawsze klarownego rynku artykułów żywnościowych.
Polacy nie wykonują podstawowych badań profilaktycznych! Jak wynika z „Raportu na temat zdrowia Polaków”, który został opracowany przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Warszawie w 2011 roku, nie mierzymy regularnie ciśnienia, nie sprawdzamy poziomu cholesterolu ani cukru we krwi. Zgodnie z dawnymi przekonaniami idziemy do lekarza dopiero wtedy, kiedy coś nam dolega i kiedy nie pomagają żadne leki dostępne bez recepty. Dlaczego tak się dzieje? Przecież tak wiele kampanii społecznych uświadamia nas, że lepiej zapobiegać niż leczyć.
W tradycyjnej medycynie chińskiej traganek jest powszechnie dodawany do mieszanek ziołowych stosowanych w leczeniu wielu chorób, w tym, chorób serca, wątroby i nerek oraz raka, infekcji wirusowych i zaburzeń układu immunologicznego. Na Zachodzie zielarze zaczęli wykorzystywać roślinę w XIX wieku jako składnik różnych toników. Największą popularność zioło zyskało w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku na podstawie teorii o jego właściwościach przeciwnowotworowych, chociaż takie działanie nie zostało potwierdzone w badaniach na ludziach.
Grupa krwi może mieć wpływ na zdrowie. Grupy A, B i AB nieznacznie zwiększają ryzyko chorób serca.
Wysoki indeks glikemiczny diety wiąże się z gorszym rokowaniem raka jelita grubego.
Pacjenci z chorobą nowotworową przyjmujący statyny (leki obniżające poziom cholesterolu) byli o 15 proc. mniej narażeni na śmierć z powodu raka lub jakiejkolwiek innej choroby w porównaniu do pacjentów, którzy nie zażywają wspomnianych medykamentów.
Najwięcej osób z podwyższonym poziomem cholesterolu w całej Polsce mieszka w województwie kujawsko–pomorskim, wynika z raportu "Dlaczego Polacy nie dbają o własne zdrowie?".
Jak wynika z badan przeprowadzonych na Ohio State University, w grupie zdrowych osób w wieku 40-60 lat, która jadła jedno jabłko dziennie przez cztery tygodnie, zanotowano zmniejszenie poziomu LDL (tzw. „złego cholesterolu) aż o 40 procent.
W przypadku osób z nadwagą z cukrzycą intensywne ćwiczenia i dieta nie tylko pomagają stracić nadmiar kilogramów, ale mogą także pomóc „wytrenować" komórki tłuszczowe do produkcji hormonu odpowiedzialnego za zwiększoną produkcję "dobrego" cholesterolu.
Nowe badanie obserwacyjne, których wyniki przedstawiono przez Academy of Nutrition and Dietetics na konferencji Food and Nutrition Conference and Expo (FNCE) w Filadelfii, wiążą jedzenie winogron z dobrymi nawykami żywieniowymi.
Jak wynika z badań opublikowanych w magazynie „Neurology", przeciętny wiek osób, które doświadczyły udaru, spadł z 71 lat na przełomie 1993/4 roku do 69 w roku 2005.
Ludzie, którzy spędzają zbyt dużo czasu w pozycji siedzącej, są narażeni na zwiększone ryzyko wystąpienia choroby nerek.
Choć jest wykorzystywana przez człowieka od tysięcy lat do wyrobu narzędzi, miedź odgrywa również ważną rolę w organizmie.
Badania wykazały, że wrogo nastawieni do świata ludzie są bardziej narażeni na udar mózgu.
Zanieczyszczenia powietrza i gęsta zabudowa sprzyjają astmie