W tradycyjnej medycynie chińskiej traganek jest powszechnie dodawany do mieszanek ziołowych stosowanych w leczeniu wielu chorób, w tym, chorób serca, wątroby i nerek oraz raka, infekcji wirusowych i zaburzeń układu immunologicznego. Na Zachodzie zielarze zaczęli wykorzystywać roślinę w XIX wieku jako składnik różnych toników. Największą popularność zioło zyskało w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku na podstawie teorii o jego właściwościach przeciwnowotworowych, chociaż takie działanie nie zostało potwierdzone w badaniach na ludziach.
Grupa krwi może mieć wpływ na zdrowie. Grupy A, B i AB nieznacznie zwiększają ryzyko chorób serca.
Wysoki indeks glikemiczny diety wiąże się z gorszym rokowaniem raka jelita grubego.
Pacjenci z chorobą nowotworową przyjmujący statyny (leki obniżające poziom cholesterolu) byli o 15 proc. mniej narażeni na śmierć z powodu raka lub jakiejkolwiek innej choroby w porównaniu do pacjentów, którzy nie zażywają wspomnianych medykamentów.
Najwięcej osób z podwyższonym poziomem cholesterolu w całej Polsce mieszka w województwie kujawsko–pomorskim, wynika z raportu "Dlaczego Polacy nie dbają o własne zdrowie?".
Jak wynika z badan przeprowadzonych na Ohio State University, w grupie zdrowych osób w wieku 40-60 lat, która jadła jedno jabłko dziennie przez cztery tygodnie, zanotowano zmniejszenie poziomu LDL (tzw. „złego cholesterolu) aż o 40 procent.
W przypadku osób z nadwagą z cukrzycą intensywne ćwiczenia i dieta nie tylko pomagają stracić nadmiar kilogramów, ale mogą także pomóc „wytrenować" komórki tłuszczowe do produkcji hormonu odpowiedzialnego za zwiększoną produkcję "dobrego" cholesterolu.
Nowe badanie obserwacyjne, których wyniki przedstawiono przez Academy of Nutrition and Dietetics na konferencji Food and Nutrition Conference and Expo (FNCE) w Filadelfii, wiążą jedzenie winogron z dobrymi nawykami żywieniowymi.
Jak wynika z badań opublikowanych w magazynie „Neurology", przeciętny wiek osób, które doświadczyły udaru, spadł z 71 lat na przełomie 1993/4 roku do 69 w roku 2005.
Ludzie, którzy spędzają zbyt dużo czasu w pozycji siedzącej, są narażeni na zwiększone ryzyko wystąpienia choroby nerek.
Choć jest wykorzystywana przez człowieka od tysięcy lat do wyrobu narzędzi, miedź odgrywa również ważną rolę w organizmie.
Badania wykazały, że wrogo nastawieni do świata ludzie są bardziej narażeni na udar mózgu.
Osoby otyłe i cierpiące z powodu wysokiego ciśnienia krwi oraz innych problemów związanych z chorobą serca, a także cukrzycą mogą doświadczyć szybszego osłabienia zdolności umysłowych, ostrzegają francuscy uczeni.
Chirurgiczne leczenie otyłości nie tylko poprawia stan zdrowia, ale także korzystnie wpływa na życie społeczne i relacje rodzinne pacjentów.
Gotowane, w formie jajecznicy czy sadzone - bogate w cholesterol żółtka jaj mogą usztywniać tętnice w takim samym stopniu, jak czyni to palenie papierosów - uważa kanadyjski naukowiec. Ludzie doświadczający zwiększonego ryzyka choroby naczyniowej, nie powinni jeść żółtek, twierdzi dr David Spence, profesor neurologii na Uniwersytecie Zachodniego Ontario w Kanadzie.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni