Avena sativa L. z rodziny wiechlinowatych, dziko rosnąca w Azji Środkowej oraz w basenie Morza Śródziemnego - to skomplikowany opis tak popularnego u nas owsa, z którego wytwarza się jeszcze bardziej popularne płatki owsiane, mające dziś dziesiątki zastosowań.
Z różnych stron jesteśmy obecnie bombardowani informacjami i poradami na temat tego, jak żyć długo i zdrowo. Nadmiar danych prowadzi raczej do znużenia niż zachęca do podejmowania wyzwań. Jednak warto przyjąć do wiadomości to, co - zdaniem naukowców - ma nam przydać kolejnych lat w zdrowiu. Jak zapewniają uczeni, zaledwie kilka spraw należy mieć pod kontrolą, by zyskać szanse na długie życie bez charakterystycznych dla starszego wieku dolegliwości.
Stosuj paprykę chili nie tylko po to, aby wzmocnić smak przygotowywanych posiłków, okazuje się bowiem, że pomaga także obniżyć ciśnienie krwi.
Przebadanie DNA aż od 100.000 osób pozwoliło odkryć dziesiątki wariantów genów, które mogą podwyższać poziom dwóch rodzajów lipidów krwi, prowadzących do chorób układu krążenia.
Jedną z największych obaw wielu ludzi, w miarę upływu lat, jest nie to, że stracą kontrolę nad ciałem, ale, że nie będą panować nad własnym umysłem. Niestety, nie istnieją sposoby umożliwiające przewidzenie ze stuprocentową pewnością rozwoju demencji, ani też metody kompletnego powstrzymania jej rozwoju. Jednak dzisiaj eksperci są już w stanie zidentyfikować kilka czynników ryzyka rozwoju otępienia starczego.
Mężczyźni z wyższym poziomem testosteronu mogą przeżyć dłużej niż ich rówieśnicy mający mniejszą ilość męskiego hormonu, wynika z badań amerykańskich.
Nowe badania sugerują, że dieta może wpływać na zdolności poznawcze osób z chorobą Alzheimera. Chociaż wciąż na wczesnym etapie, najnowsze badania, opublikowane w Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, prezentują interesujące dane.
Stereotypy pomagają żyć - ułatwiają ogląd rzeczywistości. Ale mogą być bardzo szkodliwe, zwłaszcza wtedy, gdy z ich powodu jesteśmy niesprawiedliwie traktowani albo gdy wręcz mają wpływ na zdrowie...
W Holandii, Irlandii i Wlk. Brytanii prowadzona jest rekrutacja ochotników do dwuletnich badań "polipigułki", która ma zapobiegać zawałowi serca i udarowi.
Garść orzechów zjadana codziennie może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, wynika z badań.
Brak wcięcia, tłuszczyk na brzuchu, „mięsień piwny", jakkolwiek nie nazwiemy nadmiaru tkanki tłuszczowej w okolicach talii, nie ma ona jedynie wpływu na nasz wygląd, może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Ziarno różnego rodzaju może pomóc zmniejszyć poziom cholesterolu, wynika z badań amerykańskich naukowców. Beneficjentami są tu szczególnie mężczyźni.
Wielkanoc od strony gastronomicznej to święto mięs, wędlin i jaj. Te ostatnie służą zresztą nie tylko do jedzenia - pięknie pomalowane pisanki to przecież jeden z symboli tych świąt. Warto przy tej okazji zastanowić się jednak, skąd pochodzą jaja które pojawią się na wielkanocnym stole.
Przedstawiamy jeszcze jeden powód, aby zaparzyć filiżankę zielonej herbaty. Do prozdrowotnych właściwości napoju zaliczyć należy korzystne działanie na układ kostny.
Kawa to najpopularniejsza na świecie ładowarka do baterii naszego organizmu. Szybkie tempo życia spowodowało, że stała się nieodłącznym elementem kulturowym współczesnego społeczeństwa. Przez te wszystkie lata narosło wiele mitów na temat picia kawy.
Ultraprzetworzone jedzenie przyspiesza oznaki choroby Parkinsona