Francuscy naukowcy wykazali wyraźny związek między depresją u osób starszych a występowaniem uszkodzeń istoty białej (WML) w mózgu.
Probiotyki to odpowiednio wyselekcjonowane bakterie, głównie z grupy Lactobacillus lub Bifidobacterium, które posiadają właściwości prozdrowotne potwierdzone badaniami naukowymi. Pozwalają leczyć niektóre schorzenia, wzmacniają układ odpornościowy, opóźniają procesy starzenia i zapobiegają chorobom cywilizacyjnym.
Naukowcy z Harvard Medical School opracowali wykaz jedenastu pokarmów, które polecane są tym, którzy chcieliby obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Jak wykazały badania, ci, którzy uprawiają gimnastykę, mają „młodszy" układ odpornościowy niż osoby prowadzące siedzący tryb życia.
Święta to czas, kiedy często, w imię tradycji, rezygnujemy ze zdrowego żywienia i obarczamy serce nadmiernymi ilościami tłuszczu i cholesterolu. Przedstawiamy kilka rad, jak przygotować zdrowe świąteczne menu.
Znajdujące się w czarnej herbacie teaflawiny mogą obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Dowodzą tego wyniki najnowszych badań opublikowane na łamach Agricultural Food Chemistry.
Osoby starsze, które przemieszczają się wolno, są trzykrotnie bardziej narażone na śmierć w wyniku problemów z sercem niż ci, którzy chodzą szybciej, informuje www.telegraph.co.uk
Czasy, kiedy tran był obowiązkowym elementem uzupełniającym prawidłową dietę przedszkolaków dawno minęły. Dziś nikt już nie gania maluchów z łyżką nieładnie pachnącej substancji o żółtawym odcieniu, której smak pozostawia wiele do życzenia. Być może dlatego wielu dorosłych zapomniało, jak cenne właściwości kryje ona w sobie.
W dzisiejszych czasach wysoki poziom cholesterolu to już choroba cywilizacyjna. Jak jej zapobiegać? Skąd się bierze? Nadmiar cholesterolu we krwi odkładany jest w ścianach tętnic, powodując zwężenia naczyń i tworzenie tzw. blaszek miażdżycowych. Stąd już tylko krok do choroby wieńcowej i zawału serca.
Pieprz Cayenne (pieprz kajeński) nazywany jest często królem przypraw. To z pewnością zasługa jego intensywnego zapachu oraz wysublimowanego smaku. Ma on jednak także właściwości zdrowotne - w małych ilościach wpływa korzystnie na przemianę materii oraz obniża poziom cholesterolu.
Nasz klimat nie należy do najbardziej przyjaznych skórze. Zmiany pogody, wahania temperatury sprawiają, że nasza skóra staje się jeszcze delikatniejsza i potrzebuje wsparcia. Taką pomoc zapewnia optymalnie dobrana dieta, także ta dla skóry. Pomocne tu będą preparaty na bazie koncentratów z liści oliwnych.
W niedalekiej przyszłości ludzkość będzie musiała zmierzyć się z ogólnoświatową "epidemią" choroby Alzheimera i innych rodzajów demencji. Liczby, jakie dotychczas przedstawiali naukowcy, są niedoszacowane, uważają eksperci z Wielkiej Brytanii.
27. września obchodzimy Światowy Dzień Serca. Celem tej imprezy jest profilaktyka chorób serca, które stały się jednymi z najczęstszych schorzeń cywilizacyjnych, a na które co roku umiera 17 milionów osób na świecie.
Mężczyźni w średnim wieku, którzy palą papierosy, mają nadciśnienie i podwyższony poziom cholesterolu, żyją przeciętnie dziesięć lat krócej niż ci, których te czynniki ryzyka nie dotyczą, informuje "British Medical Journal".
Jak wynika z raportu „Mapa Polskiego Serca" opracowanego w ramach programu „Serce na nowo", 74 procent Polaków cierpi z powodu chorób układu krążenia. 27 września w całej Polsce obchodzony będzie Światowy Dzień Serca.
Ultraprzetworzone jedzenie przyspiesza oznaki choroby Parkinsona