Cholesterol i wysoki jego poziom kojarzy nam się przede wszystkim z chorobami układu krążenia. To jednak zbyt duże uproszczenie. Należy pamiętać, że wyróżniamy dwa rodzaje cholesterolu – dobry i zły, przy czym to nie poziom tego drugiego jest istotny dla naszego zdrowia. Najważniejsze jest stężenie dobrego cholesterolu, a dokładniej – stosunek trójglicerydów do HDL.
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Przygotowano liczne imprezy informacyjne mające na celu podniesienie świadomości na temat zapobiegania chorobie i jej leczenia.
Niektóre produkty zyskały zasłużone miano antystarzeniowych eliksirów - pomagają zapobiegać chorobom związanym z procesem starzenia się. Przejrzyj listę i koniecznie dołącz je do jadłospisu.
Regularne mycie i nitkowanie zębów pomaga zwalczać bakterie, które mogą powodować twardnienie tętnic.
Starsze kobiety, które jedzą duże ilości tłuszczu zawartego w smażonych potrawach i wypiekach, narażone są na większe ryzyko udaru mózgu niż panie, które stosują dietę niskotłuszczową.
Ogórki są jednymi z najchętniej uprawianych warzyw na świecie. Nie bez powodu. Stanowią źródło ważnych składników odżywczych, produkt o dobrych efektach dla zdrowia i wyglądu oraz niezbędny składnik wielu smacznych potraw. Przejrzyj poniższą listę, a z pewnością zechcesz wzbogacić swoje menu o to warzywo.
Zwykle mówi się o szkodliwych skutkach zażywania leków. Powszechnie można usłyszeć, że farmaceutyk „na jedno pomoże, a na drugie zaszkodzi". W przypadku niektórych medykamentów i chorób tak w istocie się zdarza, ale okazuje się, że część popularnych leków może pomóc w zapobieganiu lub osłabianiu rozmaitych dolegliwości.
Osoby, które cierpią z powodu umiarkowanej lub ciężkiej łuszczycy, są narażone na wyższe ryzyko rozwoju przewlekłych chorób nerek.
Cebula jest powszechnie stosowana w kuchni. Wzbogaca smak różnorodnych dań - zup, sałatek, potraw mięsnych. Stanowi też popularny lek od wieków stosowany w tradycyjnej praktyce terapeutycznej.
Joga może zapobiec chorobom serca i cukrzycy.
Zespół stopy cukrzycowej stanowi jedno z najczęściej występujących i najpoważniejszych powikłań związanych z rozwojem cukrzycy. Dotyczy 6 do 10 proc chorych. Zaburzenia zaczynają się od problemów z poruszaniem się, a ich efektem może być amputacja. Niemal 50 proc przypadków amputacji nóg w Polsce jest spowodowanych cukrzycą.
BMI nie daje odpowiedniej wiedzy na temat tego, czy mamy dobrą czy złą wagę. Nie bierze pod uwagę m. in. stosunku tkanki mięśniowej i tłuszczowej.
Statyny, leki przepisywane w celu zapobiegania zawałom i udarom, mogą znacznie zmniejszać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Ryzyko cukrzycy typu 2 może być wyższe w przypadku stanów zapalnych niż nadmiarowych kilogramów.
Istnieją produkty, które, choć są powszechnie dostępne i często umieszczamy je w swoich jadłospisach, nie powinny stanowić głównego punktu codziennego menu. Nie tylko bowiem nie przydają pożądanych składników odżywczych, ale mogą sprzyjać rozwojowi otyłości i innych chorób. Jeśli więc zależy ci, by w przyszłości cieszyć się dobrym zdrowiem, nie przyzwyczajaj się do częstego raczenia się wymienionym niżej jedzeniem.
Zanieczyszczenia powietrza i gęsta zabudowa sprzyjają astmie