Jesteśmy przyzwyczajeni do określonego jadłospisu, a do nieznanego jedzenia podchodzimy z dużą ostrożnością - często jesteśmy skłonni spróbować czegoś nowego tylko w określonych sytuacjach, np. na wakacjach. Tymczasem warto poszukać nowych elementów menu - niektóre niestandardowe produkty mają zaskakująco silny wpływ na samopoczucie.
Japonia jest krajem o rekordowej liczbie stulatków. Niektórzy uważają, że kluczem do długowieczności mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni jest stosowana przez nich dieta.
Nowe badania wykazały związek pomiędzy podwyższonym wskaźnikiem masy ciała (BMI) i zwiększonym ryzykiem kamicy żółciowej.
Warto się całować, nie tylko po to, by okazać sobie bliskość. Okazuje się, że pocałunek ma uzdrawiającą siłę: sprzyja produkcji endorfin i oksytocyny, które mają działanie antystresowe i antymigrenowe. Ponadto całowanie się uruchamia 29 mięśni twarzy pomagając utrzymać jej odpowiednie napięcie i młody wygląd.
Uczeni odkryli związek pomiędzy stłuszczeniem wątroby i wysokim ryzykiem chorób serca.
Określone zmiany w stylu życia mogą znacznie zmniejszyć ryzyko udaru mózgu, wynika z nowego badania.
Zbliża się sezon plażowania i wielu ludzi zaczyna myśleć o wprowadzeniu jakichś zasad, które pomogłyby schudnąć i lepiej prezentować się w stroju kąpielowym. W tym przedwakacyjnym okresie można też obserwować wzrost popularności niestandardowych sposobów na pozbycie się nadmiaru kilogramów. Jednym z nich jest dieta prof. Hauba.
Powszechnie rekomendowana dieta śródziemnomorska jest ceniona ze względu na właściwości chroniące przed rozwojem chorób serca. Nie tylko ten sposób odżywiania się jednak powinien być polecany jako zdrowy. Przypomnieli o sobie Skandynawowie. Twierdzą, że dieta nordycka również daje znaczące prozdrowotne efekty - m. in. pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie", głosi popularne powiedzenie. Nie bez racji - te powszechne na polskich stołach owoce są bardzo przydatne w zdrowym menu, mogą zapobiec rozmaitym problemom zdrowotnym, w tym stanom zapalnym jelit.
104-letni Hari Singh został najstarszym człowiekiem na świecie, u którego przeprowadzono udaną operację angioplastyki.
Chrom jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym. Jakkolwiek nie ustalono jego zalecanej dziennej dawki, niedobór może skutkować rozmaitymi problemami zdrowotnymi.
Według wielu dietetyków nabiał powinien być ograniczony z powodu wysokiego poziomu cholesterolu, który jest odpowiedzialny za choroby serca, jednak nowe badania wykazały, że osoby jedzące produkty tego typu są mniej narażone na cukrzycę typu 2.
Zaopiekowanie się zwierzakiem pomaga żyć dłużej - chroni przed m. in. przed zawałami i depresją.
Utrata nadmiaru kilogramów prowadzi do polepszenia stanu organizmu i nie trzeba wyglądać jak model/ka, by osiągnąć istotne korzyści prozdrowotne. Aby mieć dobrą motywację do działania, warto pamiętać o konkretnych benefitach - dane liczbowe nie kłamią, kilka kilogramów mniej istotnie wpływa np. na obniżenie cholesterolu, ciśnienia krwi czy ryzyka cukrzycy.
Kura, to jedno z najczęściej wykorzystywanych zwierząt w przemyśle. W Polsce hoduje się 55 milionów kur niosek. Od 2012 roku muszą być w klatkach bardziej przystosowanych do ich naturalnych potrzeb niż dotychczas. Wciąż jednak istnieje kilka rodzajów hodowli kur niosek, mniej lub bardziej humanitarnych, dlatego warto kupować jaja z numerem 0. To gwarancja, że dobrostan kur, które zniosły te jajka został maksymalnie uwzględniony w hodowli ekologicznej.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni