Brak wcięcia, tłuszczyk na brzuchu, „mięsień piwny", jakkolwiek nie nazwiemy nadmiaru tkanki tłuszczowej w okolicach talii, nie ma ona jedynie wpływu na nasz wygląd, może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Ziarno różnego rodzaju może pomóc zmniejszyć poziom cholesterolu, wynika z badań amerykańskich naukowców. Beneficjentami są tu szczególnie mężczyźni.
Wielkanoc od strony gastronomicznej to święto mięs, wędlin i jaj. Te ostatnie służą zresztą nie tylko do jedzenia - pięknie pomalowane pisanki to przecież jeden z symboli tych świąt. Warto przy tej okazji zastanowić się jednak, skąd pochodzą jaja które pojawią się na wielkanocnym stole.
Przedstawiamy jeszcze jeden powód, aby zaparzyć filiżankę zielonej herbaty. Do prozdrowotnych właściwości napoju zaliczyć należy korzystne działanie na układ kostny.
Kawa to najpopularniejsza na świecie ładowarka do baterii naszego organizmu. Szybkie tempo życia spowodowało, że stała się nieodłącznym elementem kulturowym współczesnego społeczeństwa. Przez te wszystkie lata narosło wiele mitów na temat picia kawy.
Osoby, które mają kłopoty snem, powinny sprawdzić, czy ich problemy nie są wywoływane zażywaniem statyn, radzą amerykańscy naukowcy.
Regularne, długie spacery są lepszym rozwiązaniem dla pacjentów chorych na serce niż krótsze i intensywniejsze ćwiczenia, wynika z najnowszych badań.
Czyżby wielki powrót masła? Naukowcy radzą po nie sięgnąć argumentując, że w „magiczny" sposób „rozpływa się" we krwi. jednocześnie jednak zaznaczają, że tłuszcz tego rodzaju warto dostarczać organizmowi w niewielkich ilościach, bowiem nie sprzyja zdrowiu szczególnie osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym, chorobami układu krążenia.
Jeśli chcesz cieszyć się dłuższym i zdrowszym życiem, to - jak wykazują badania - zakup psa może być skuteczną strategią.
Ludzie cierpiący na migreny są bardziej narażeni na zawał serca, wskazują nowe badania. Naukowcy nie potrafią jednak podać dokładnego powodu, dla którego te dwie dolegliwości są powiązane.
Francuscy naukowcy wykazali wyraźny związek między depresją u osób starszych a występowaniem uszkodzeń istoty białej (WML) w mózgu.
Probiotyki to odpowiednio wyselekcjonowane bakterie, głównie z grupy Lactobacillus lub Bifidobacterium, które posiadają właściwości prozdrowotne potwierdzone badaniami naukowymi. Pozwalają leczyć niektóre schorzenia, wzmacniają układ odpornościowy, opóźniają procesy starzenia i zapobiegają chorobom cywilizacyjnym.
Naukowcy z Harvard Medical School opracowali wykaz jedenastu pokarmów, które polecane są tym, którzy chcieliby obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Jak wykazały badania, ci, którzy uprawiają gimnastykę, mają „młodszy" układ odpornościowy niż osoby prowadzące siedzący tryb życia.
Święta to czas, kiedy często, w imię tradycji, rezygnujemy ze zdrowego żywienia i obarczamy serce nadmiernymi ilościami tłuszczu i cholesterolu. Przedstawiamy kilka rad, jak przygotować zdrowe świąteczne menu.
Ultraprzetworzone jedzenie przyspiesza oznaki choroby Parkinsona