Tłuszcze trans występujące w wielu produktach typu fast food i odpowiadają nie tylko za „zatykanie" tętnic. Nowe badania pokazują, że może mieć negatywny wpływ na pamięć.
Błonnik jest często zapominanym, ale niezbędnym składnikiem diety. Nie każdy zdaje sobie sprawę dlaczego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety i jakie mamy z tego korzyści. Polecany przez dietetyków i lekarzy błonnik to prawdziwy wybawca: oczyszcza, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu oraz przyspiesza proces trawienia.
Wśród ponad 5 tysięcy kobiet po menopauzie, które mieszkały w obrębie 100 metrów od ruchliwej drogi, 22 procent miało wyższe ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego w porównaniu do pań mieszkających co najmniej 800 metrów dalej.
Olej kokosowy zyskuje na popularności. Jest coraz łatwiej dostępny i wielu uważa, że warto o nim pamiętać robiąc zakupy, bo okazuje się, że jego zdrowotne korzyści są trudne do przecenienia.
Teoretycznie wszyscy wiedzą o tym, że aktywny tryb życia, unikanie stresu i dobrze zbilansowana dieta to doskonały przepis na zdrowie. W praktyce jednak nie wygląda to tak optymistycznie. Nowotwory, choroby układu krążenia, otyłość, cukrzyca, osteoporoza – to tylko część chorób dietozależnych, czyli takich, których przyczyną są niezdrowe nawyki żywieniowe.
Czerwony olej zawiera znaczne ilości beta-karotenu oraz witaminy E, które pozwoliły na przydanie mu miana „super jedzenia".
Jesień wiąże się z określoną ofertą dietetyczną. Są produkty, dla których to główny sezon i po nie warto sięgać, by zyskać jak najwięcej odżywczych korzyści. W październiku i listopadzie serwuj sobie szczególnie często: jabłka, brukselkę, dynię, słodkie ziemniaki, winogrona i śliwki.
Hipercholesterolemia rodzinna to jedna z najczęstszych chorób dziedzicznych spowodowanych przez mutacje pojedynczych genów. Dotyka całe rodziny i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Szacuje się, że w Polsce choruje jedna na dwieście do jednej na pięćset osób, czyli od około 80 do ponad 160 tysięcy osób. Na świecie choroba dotyka 14 do 34 milionów ludzi. Nieleczona hipercholesterolemia rodzinna prowadzi do przedwczesnej miażdżycy i może skrócić życie o 20-30 lat.
Nowe badania wskazują, że trzeba uważać z ilością żółtek jaj w diecie, jeśli jest się grupie wysokiego ryzyka chorób serca.
Już powszechnie wiadomo, że umiarkowane ilości alkoholu mogą być dobre dla zdrowia. Okazuje się także, że nie bez znaczenia jest rodzaj wypijanych trunków. Eksperci zabrali informacje na temat korzyści z picia piwa - jest ich dość dużo, by zachęcić do sięgnięcia po kufel. Warto jednak pamiętać, że kluczową sprawą jest tu dawka napoju.
Regularne jedzenie pistacji może pomóc uchronić się przed cukrzycą. Dotyczy to także osób, u których proces rozwoju tej choroby jest w toku.
Nowy lek opracowany przez koncern Sanofi i Regeneron Pharmaceutical znacząco zmniejsza wysoki poziom cholesterolu i osłabia ryzyko chorób serca. W kliku badaniach klinicznych wykazano, że środek może zapobiec zawałom oraz udarom.
Choroby sercowo-naczyniowe to jedne z najpowszechniej występujących problemów zdrowotnych osób dojrzałych i starszych. Mogą prowadzić do uszkodzenia serca i mózgu skutkując np. zawałem oraz udarami. Jeśli chcesz się przed tym uchronić poznaj czynniki ryzyka.
Soja jest szczególnie polecana kobietom - pomaga poprawić poziom cholesterolu.
Obecnie jest już powszechnie dostępne w Polsce, choć może jeszcze nie tak popularne, jak powinno - awokado to świetny element zdrowej diety.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni