Masz więcej problemów zdrowotnych niż twój brat czy siostra? Zmagasz się z nadwagą, podczas gdy oni są raczej szczupli? Przyczyną może być... kolejność przyjścia na świat.
Kolejne badanie dowiodło niezwykłych właściwości jabłek. Naukowcy z Uniwersytetu w Oksfordzie przeprowadzili analizy, z których wynika, że codzienne jedzenie jednego jabłka może zapobiec 8500 zgonów rocznie z powodu ataków serca i udarów mózgu.
Czy istnieją liczby ważne dla naszego zdrowia? Oczywiście. To wyniki badań okresowych: ciśnienia, cholesterolu, cukru, morfologii i OB. Zbliżający się Nowy Rok sprzyja postanowieniom, zatem warto zadbać o swoje zdrowie i poznać najważniejsze dla siebie liczby, a tym samym sprawdzić w jakiej kondycji jest nasz organizm.
Wigilia tuż tuż i czasu coraz mniej czasu mamy na zaopatrzenie się w prezenty. Właściwie sam ich zakup nie jest takim wyzwaniem (choć przy tłokach w galeriach ktoś mógłby się nie zgodzić), ale ich wybór to czasem prawdziwa droga przez mękę. A może warto spróbować spojrzeć na to zadanie inaczej? Przykładowo, jak na misję zainteresowania obdarowywanego kwestiami zdrowotnymi...
Umiarkowane ilości alkoholu spożywane w dojrzałym wieku mogą poprawiać pamięć. Korzystny efekt obserwuje się jednak tylko u tych osób, które nie doświadczają ryzyka choroby Alzheimera.
Nowe badania sugerują, że osoby z nieregularnym biciem serca mogą mieć zwiększone ryzyko depresji.
Wysoki poziom cholesterol napędza wzrost guzów raka piersi.
Pistacje chronią serce i tętnice.
Owsianka jest lepsza niż płatki zbożowe, jeśli chodzi o kontrolowanie apetytu, mówią amerykańscy naukowcy.
Koenzym Q10, zwany witaminą Q10, to jeden z najsilniejszych antyutleniaczy, spowalniający procesy starzenia. Ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i procesy energetyczne, dlatego jest go dużo w komórkach mięśniowych, szczególnie w sercu. Jego ilość w komórkach maleje wraz z wiekiem i jest dodatkowo gwałtownie ograniczana przez stres. Jest niezbędny do życia komórki - przy obniżeniu się jego stężenia do 50% - komórka ginie. Kiedy i jak uzupełniać jego niedobory?
Cholesterol i wysoki jego poziom kojarzy nam się przede wszystkim z chorobami układu krążenia. To jednak zbyt duże uproszczenie. Należy pamiętać, że wyróżniamy dwa rodzaje cholesterolu – dobry i zły, przy czym to nie poziom tego drugiego jest istotny dla naszego zdrowia. Najważniejsze jest stężenie dobrego cholesterolu, a dokładniej – stosunek trójglicerydów do HDL.
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Przygotowano liczne imprezy informacyjne mające na celu podniesienie świadomości na temat zapobiegania chorobie i jej leczenia.
Niektóre produkty zyskały zasłużone miano antystarzeniowych eliksirów - pomagają zapobiegać chorobom związanym z procesem starzenia się. Przejrzyj listę i koniecznie dołącz je do jadłospisu.
Regularne mycie i nitkowanie zębów pomaga zwalczać bakterie, które mogą powodować twardnienie tętnic.
Starsze kobiety, które jedzą duże ilości tłuszczu zawartego w smażonych potrawach i wypiekach, narażone są na większe ryzyko udaru mózgu niż panie, które stosują dietę niskotłuszczową.
Zanieczyszczenia powietrza i gęsta zabudowa sprzyjają astmie