Regularne jedzenie pistacji może pomóc uchronić się przed cukrzycą. Dotyczy to także osób, u których proces rozwoju tej choroby jest w toku.
Nowy lek opracowany przez koncern Sanofi i Regeneron Pharmaceutical znacząco zmniejsza wysoki poziom cholesterolu i osłabia ryzyko chorób serca. W kliku badaniach klinicznych wykazano, że środek może zapobiec zawałom oraz udarom.
Choroby sercowo-naczyniowe to jedne z najpowszechniej występujących problemów zdrowotnych osób dojrzałych i starszych. Mogą prowadzić do uszkodzenia serca i mózgu skutkując np. zawałem oraz udarami. Jeśli chcesz się przed tym uchronić poznaj czynniki ryzyka.
Soja jest szczególnie polecana kobietom - pomaga poprawić poziom cholesterolu.
Obecnie jest już powszechnie dostępne w Polsce, choć może jeszcze nie tak popularne, jak powinno - awokado to świetny element zdrowej diety.
Jak wynika z kanadyjskich badań, regularne spożywanie orzechów drzewnych może chronić przed zespołem metabolicznym i cukrzycą typu 2.
Różnorodna dieta, bogata w odpowiednią ilość składników odżywczych wpływa na zdrowie, wygląd i samopoczucie. Ważnym jej elementem są tłuszcze, które pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie. Dlatego tak istotne jest, aby wybierać wartościowe tłuszcze o niskiej zawartości kwasów nasyconych i wysokiej zawartości kwasów nienasyconych. Przykładem takiego tłuszczu jest właśnie olej rzepakowy, zwany też "oliwą Północy".
Regularne przyjmowanie probiotyków, takich jak te zawarte w niektórych jogurtach lub suplementach, może pomóc złagodzić podwyższone ciśnienie krwi.
Jose Aguinelo dos Santos, mężczyzna mieszkający w domu spokojnej starości w Bauru w Brazyli, być może ma aż 126 lat!
Wysoki poziom cholesterolu może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, dowiadujemy się z nowego brytyjskiego badania.
Połączenie treningu aerobowego i oporowego może być bardziej skuteczne niż wszelki inny rodzaj ćwiczeń w pomaganiu ludziom z cukrzycą w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
Do niedawna wśród najzdrowszych sposobów odżywiania się królowała dieta śródziemnomorska, teraz coraz częściej wskazuje się, że japońskie menu wpływa na lepszy stan zdrowia i daje większe szanse na długowieczność.
48-letnia Stacey Yepes doświadczyła objawów, które zidentyfikowała jako udar. Po udaniu się do szpitala jednak nie uzyskała spodziewanej diagnozy. Następnym razem smartfonem nagrała symptomy.
Wyniki metaanalizy opublikowanej w czasopiśmie internetowej „Neurology" wskazują, że nawet niewielki wzrost spożycia białka, tj. o 20 gramów dziennie, może zmniejszyć ryzyko udaru, zwłaszcza jeśli białko pochodzi z ryb.
Czerwone mięso stanowi ważny element zbilansowanej diety, ale często wskazuje się, że jego większe ilości w jadłospisie mogą sprzyjać różnym chorobom. Teraz wykazano, że częste serwowanie sobie steków i innych tego rodzaju przysmaków może mieć wpływ na rozwój raka piersi.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni