Liczba wyników: 1095
Długotrwała ekspozycja na zanieczyszczenia powietrza zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuc nawet, jeśli stężenie niebezpiecznych cząstek jest poniżej dopuszczalnego poziomu, piszą uczeni na łamach Lancet Oncology.
Płuca są jednym z najważniejszych organów w ciele człowieka. Niezwykle istotne jest dbanie o ich kondycję każdego dnia, co może pomóc uniknąć rozwoju wielu poważnych chorób. Jedną z nich jest przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP), która od wielu lat zajmuje wysokie miejsce w rankingu chorób będących przyczyną dużej niepełnosprawności i coraz większej śmiertelności. Co godzinę w Polsce z powodu POChP umierają dwie osoby. Choroba rozwija się powoli i niepostrzeżenie, wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że choruje. Mądre dbanie o płuca ma zbawienny wpływ na zdrowie i kondycję tego narządu.
Jeśli chcesz zadbać o swoje płuca i sprawić, żeby łatwiej ci się oddychało, musisz regularnie ćwiczyć i unikać dymu papierosowego oraz zanieczyszczeń powietrza. Co więcej, odpowiednia dieta może poprawić funkcjonowanie tych narządów. Oto, co warto jeść.
Regularne kontrolowanie stanu swojego organizmu to szansa na szybkie wyleczenie ewentualnych chorób – podkreślają specjaliści. Czas jest szczególnie ważny, gdy chodzi o choroby nowotworowe.
Tylko 10 proc. lekarzy chorób płuc w Polsce obecnie pali papierosy – wynika z ankiety dotyczącej palenia papierosów przeprowadzonej wśród uczestników tegorocznego Zjazdu Polskiego Towarzystwa Chorób Płuc. Inicjatorem ankiety był Ogólnopolski Program Profilaktyczno-Edukacyjny "Głęboki Oddech".
Z okazji Światowego Dnia Spirometrii, który przypada 27 czerwca, w ponad stu placówkach zdrowia w całej Polsce można będzie wykonać bezpłatne badanie spirometryczne płuc. Badania, które potrwają od 27 do 29 czerwca, zainicjowała Polska Federacja Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Alergię i POChP wraz z Polskim Towarzystwem Chorób Płuc.
Jak wynika z nowych brytyjskich badań, statyny mogą być pomocne w leczeniu zapalenia płuc.
Zaskakującą zależność, pomiędzy zmianami w stawie kolanowym a rozwojem raka płuc, odkryli włoscy naukowcy.
Jedzenie różnych warzyw i owoców może obniżyć ryzyko raka płuc, szczególnie u palaczy, wynika w badań opublikowanych w Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
Składniki soi zwiększają efektywność terapii radiacyjnej w zabijaniu komórek raka płuc.