Liczba wyników: 805
Niestrawność, pieczenie oczu, ból głowy, pleców czy opuchnięte nogi to dolegliwości, które są codziennością dla wielu pracowników biurowych. Godziny spędzane w pozycji siedzącej, praca przed ekranem komputera i nieregularnie spożywane posiłki nie pozostają bez wpływu na zdrowie. Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, aby nie dopadły nas „choroby zza biurka”?
Provident Polska w umowach pożyczkowych stosował niedozwolone zapisy - uznał Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Wyrok dotyczy pozwu złożonego przeciw Providentowi przez UOKiK w sierpniu 2009 r. Sąd uznał, że niedozwolone jest niezwracanie części składki ubezpieczeniowej i kosztów obsługi pożyczki w domu w przypadku jej wcześniejszej spłaty.
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi konieczność podjęcia przygotowań. Te są zwykle wyczerpujące – gruntowne porządki, gotowanie, pieczenie. Dla niektórych z nas, zwłaszcza tych zapracowanych, taka perspektywa jest przerażająca. Marzymy o rodzinnych, pachnących domowymi przysmakami świętach, ale z drugiej strony, brakuje nam czasu i energii na ich przygotowanie. Jest na to rada. Najlepiej zabrać ze sobą bliskich i spędzić Boże Narodzenie poza domem.
Nawet krótka praca przed komputerowym monitorem może powodować u wrażliwych osób odczuwanie takich dolegliwości jak podwójne widzenie, pieczenie, kłucie, ucisk, ból, zaczerwienienie i łzawienie oczu, a nawet powstawanie przemijającej krótkowzroczności. Takie zaburzenia mogą być spowodowane zarówno ograniczeniem typowych czynności wzroku, jak i nie przestrzegania zasad ergonomii dla stanowisk komputerowych.
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?
Dojrzałe kobiety dużo chętniej niż mężczyźni uczą się obsługi komputera i Internetu. Chcą się uczyć, są aktywne i otwarte na nowe wyzwania - w tym rozpoczęcie edukacji w starszym wieku - wynika z pięcioletnich doświadczeń Akademii e-Seniora UPC.
Wszyscy wiemy co to jest Fast Food i jakie niesie konsekwencje jedzenie kalorycznych dań z barów szybkiej obsługi. Na szczęście świat i to, co nas otacza składa się z wielu przeciwieństw. Tak jest i w tym przypadku,skoro mamy Fast Food to czemu nie Slow Food?
Martin Scorsese zauważył, że współczesne kino nie może przypominać baru szybkiej obsługi. Legendarny reżyser wygłosił wykład w centrum sztuk wizualnych JFK w Waszyngtonie. Tam tłumaczył młodzieży, że oglądanie filmu nie powinno wyglądać jak wypad na hamburgera.
Coraz więcej osób skarży się na zmęczenie wzroku, pieczenie, łzawienie i ból oczu. Często dolegliwości te nie są związane z konkretną chorobą tylko długotrwałym przebywaniem w zamkniętych pomieszczeniach lub pracą przed monitorem komputera. W niektórych przypadkach już po kilku godzinach objawy te mogą być na tyle uciążliwe, że trudno się skupić na wykonywanej czynności. Wszystko to spowodowane jest nadmiernym obciążaniem wzroku w niekomfortowych dla oczu warunkach.
Jaka jest jakość potraw w barach typu fast food? Jak wynika z najnowszej kontroli Inspekcji Handlowej, najwięcej zastrzeżeń dotyczy sposobu informowania o cenach i oznakowania produktów. Potrawy serwowane w barach szybkiej obsługi są na ogół zgodne z wymaganiami.