Liczba wyników: 174
Dziś o 3:54 rozpoczęła się astronomiczna jesień. Słońce weszło w znak Wagi, a dzień zrównał się z nocą. W tym roku jesień potrwa do 21 grudnia, gdy o godzinie 23:23 rozpocznie się astronomiczna zima.
Zatrucie grzybami nadal stanowi istotną część wszystkich zatruć pokarmowych w Polsce, jednak dzięki rosnącej świadomości z każdym rokiem obserwuje się coraz mniej przypadków spożycia trujących gatunków grzybów. Niestety wzrasta liczba zatruć rozmyślnych, których celem jest wprowadzenie się w stan odurzenia.
Po letnich zabawach i odpoczynku nadeszła jesień – czas melancholii i przygotowań do zimy. Mimo swojego piękna, wielu kojarzy się negatywnie – powrót po wakacjach do szarej rzeczywistości, obniżenie temperatury. Ale czy nie jest cudowne zakładanie grubego, wełnianego swetra i rozgrzewanie się gorącą kawą przy książce? Polecamy, jak najlepiej wykorzystać jesienną porę.
Grzybica zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych, a cierpi na nią aż 15-30 proc. populacji osób dorosłych. Zarazić możemy się zarówno podczas bezpośredniego kontaktu z drugim człowiekiem, jak i w wyniku korzystania z przedmiotów codziennego użytku, które należą do osób chorych. Czym jest grzybica, jak uchronić się przed zakażeniem i gdzie szukać pomocy?
Pozornie bliska i dobrze nam znana, niemniej osnuta aurą tajemnicy. Tak w skrócie można scharakteryzować największy kraj świata, jakim jest Rosja. Mnogość krain geograficznych oraz bogate dzieje historyczne powodują, że w kuchni rosyjskiej jak w tyglu mieszają się najróżniejsze receptury, składniki i aromaty. Proste w przygotowaniu, a zarazem tak bliskie polskim smakom potrawy staną się ciekawym i jakże apetycznym akcentem w naszej codziennej kuchni.
Piękna pogoda i wypoczynek nie kojarzą się chorobami i leczeniem. Jest jednak kilka infekcji, które mogą uprzykrzyć letni urlop. Zaś wymarzony wypoczynek może się skończyć z gorączką i chusteczką przy nosie. Angina czy przeziębienie mogą nas przecież dopaść latem, a nie tylko jesienią lub zimą. Chorobotwórcze bakterie i wirusy nie rozróżniają pór roku.
Lato to pora, gdy chcemy korzystać ze słońca, wody i ładnej pogody, bez szkody dla naszego zdrowia. Naszym marzeniem jest, by dobrze wyglądać w kostiumie kąpielowym i letnich sukienkach. Aby nogi wyglądały pięknie, trzeba jednak o nie zadbać. Nie jest to trudne. Wystarczy poświęcić im trochę uwagi, a odwdzięczą się dobrą kondycją i będą się świetnie prezentowały.
Ponad połowa chorych na astmę w Polsce nie wie, że na nią choruje. Wielu chorych nie przyjmuje leków zgodnie z zaleceniami, wielu niewłaściwie posługuje się inhalatorem. Wielu odstawia leki, kiedy tylko następuje lekka poprawa. A są i tacy, którzy nie potrafią rzucić palenia – mówi dr. n. med. Piotr Dąbrowiecki, alergolog z Kliniki Chorób Infekcyjnych i Alergologii WIM, przewodniczący Polskiej Federacji Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Alergię i POChP.
Katar, zatkany nos, bóle głowy i ogólny dyskomfort to dolegliwości typowe dla wielu jesienno-zimowych infekcji. Dobrze znane nam wszystkim, często gdy się pojawią, interpretowane są jako objawy przeziębienia. Zdarza się jednak, że to, co chcielibyśmy uważać za „zwykłe” przeziębienie, jest zapaleniem zatok – przypadłością uciążliwą i mającą tendencje do nawrotów.
Słodki, słony, kwaśny, gorzki – zgodnie z powszechnym wyobrażeniem to właśnie w tych czterech kategoriach nasz zmysł smaku klasyfikuje to, co jemy. Tymczasem już od blisko 20 lat w świecie smaków obecny jest także i piąty, pozornie nowy, lecz doskonale znany. Tajemniczy umami to w rzeczywistości prawdopodobnie najbardziej popularny smak w domowej kuchni, i to nie tylko tej z Dalekiego Wschodu, gdzie powstała jego nazwa, ale i naszej rodzimej, obfitującej w aromatyczne sosy i sycące zupy.