Liczba wyników: 1486
NIK przygotowuje kontrolę dotyczącą wykorzystywania w żywności chemicznych dodatków. Odpowiedzieć ma ona na pytania opinii publicznej o jakość sprzedawanych w Polsce produktów spożywczych.
Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w kwietniu 2011 r., w stosunku do poprzedniego miesiąca, wzrosły o 0,5% - informuje Główny Urząd Statystyczny. Największy wpływ na inflację miały w tym okresie podwyżki cen żywności oraz towarów i usług związanych z transportem.
Zastawiony stół wigilijny dla większości z nas jest nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Jednak wielu nie może sobie na niego pozwolić. Weź udział Świątecznej Zbiórce Żywności i pomóż potrzebującym godnie spędzić święta. Każdy zebrany produkt trafi do osób, które najbardziej tego potrzebują.
Oznakowanie produktów spożywczych podlega regulacjom prawnym, które zapewniają bezpieczeństwo żywności i żywienia, a konsumentom jej świadomy wybór. Które informacje muszą znaleźć się na etykiecie obowiązkowo, a których umieszczać nie można? Co etykieta mówi o zawartości tłuszczu i czy może zawierać dane o izomerach trans?
Soczyste szynki o pięknej różowej barwie, kruche kiełbasy i połyskujące schaby to częsty i kuszący widok na sklepowych półkach. Nie zawsze jednak apetyczny wygląd wędlin idzie w parze ze zdrowym i naturalnym produktem. Na rynku dostępne są różnego rodzaju wyroby wędliniarskie, które swoje pozorne walory zawdzięczają dużej ilości sztucznych dodatków i konserwantów. Fosforany, bo w dużej mierze o nich tu mowa, nie pozostają jednak obojętne dla naszego organizmu. Dlaczego powinniśmy unikać żywności, która posiada je w składzie?
Czekolada przeterminowana o ponad 200 dni, gotowe ciasto ze sklepu - z zakalcem czy spleśniałe bakalie mogą zepsuć wielkanocne przygotowania niejednej pani domu. Wszystkim przygotowującym się do wielkanocnych zakupów Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina o tym jak wybierać produkty spożywcze.
Termin „orthorexia nervosa” pochodzi z języka greckiego (od słów „orto” - prawidłowy, dobry i „oreksis” - pożądanie, apetyt), zaś po polsku definiowany jest jako obsesja na punkcie zdrowego żywienia.
16 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem. Szacuje się, że obecnie co szósty mieszkaniec Ziemi cierpi z powodu niedożywienia.
„Tak, pomagam!” – pod tym hasłem w dniach 9 i 10 grudnia br. Caritas Polska wraz z 28 diecezjalnymi Caritas przeprowadzi I Ogólnopolską Zbiórkę Żywności.
16 i 17 marca odbędzie się II Ogólnopolska Zbiórka Żywności organizowana przez Caritas. Wolontariusze będą zbierać produkty z długim terminem ważności, by przygotować świąteczne paczki dla najuboższych. Podobnie jak było to przed Bożym Narodzeniem, zbiórce będzie towarzyszyć akcja SMS-owa.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość