Liczba wyników: 106
Choroby tarczycy to problem ok. 20% Polaków. Jednak objawy wskazujące na zaburzenia pracy tego gruczołu nie zawsze są swoiste, więc często diagnostyka nie jest podejmowana. Choroby tarczycy są przyczyną rozregulowania gospodarki hormonalnej oraz metabolizmu komórek, a przez to powodują nieprawidłową pracę wielu układów, m.in. rozrodczego, nerwowego i pokarmowego.
Grupa polskich naukowców, zbadała poziom emisji szkodliwych substancji uwalnianych przez grille ogrodowe. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują jednoznacznie, że najbezpieczniejsze dla zdrowia jest grillowanie na grillu gazowym. Najgorzej w testach wypadły grille węglowe.
„Bio”, „Eko”, „Organic” – etykiet „zdrowej” żywności jest wiele. Wzrasta także liczba jej zwolenników. Już niemal 70% Polaków deklaruje zakupy żywności organicznej. Co właściwie kryje się za tym modnym określeniem? Tłumaczymy na przykładzie kawy typu Organic.
Kupując produkty spożywcze coraz częściej zwracamy uwagę na terminy podane na opakowaniu. Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami i oprócz dokładnej analizy składu, naszej uwadze nie umykają również daty. Jednak czy każdy z nas wie czym dokładnie różni się „należy spożyć do”, a „najlepiej spożyć przed końcem”?
Raz na dwa, trzy lata, każda kobieta podczas wizyty kontrolnej u lekarza, powinna mieć zlecone 4 proste badania, które bardzo dużo powiedzą o jej stanie zdrowia. Pozwolą też wykluczyć częste choroby: miażdżycę, cukrzycę i choroby tarczycy.
Współczesny rynek jest bogaty w produkty spożywcze o bardzo różnej wartości odżywczej, jakości i w różnej cenie. Dodatkowo producenci na wiele sposobów zachęcają nas do zakupu określonego produktu. Jak zatem wybierać właściwie i świadomie? Podstawowym źródłem informacji pozwalającej ocenić produkt zarówno pod kątem jakości handlowej, jak i wartości odżywczej, jest etykieta. Dlatego tak ważne jest, by wiedzieć, co dokładnie można z niej wyczytać.
Rak prostaty, po raku płuca, zajmuje obecnie drugie miejsce w rankingu najczęściej występujących u mężczyzn nowotworów. Od 1980 r. liczba zachorowań na niego wzrosła kilkukrotnie – obecnie co roku tylko w naszym kraju diagnozuje się około 10 tys. nowych przypadków. 4 tys. Polaków rocznie właśnie z jego powodu umiera. Jest jednak i dobra wiadomość – dostępny jest szeroki wachlarz badań, które pozwalają przewidzieć rozwój tej choroby nawet z 20-letnim wyprzedzeniem.
Wizyta mężczyzny u lekarza w celach profilaktycznych wciąż należy do rzadkości. Tymczasem jest ona kluczowa w zapobieganiu tak popularnym chorobom, jak np. nowotwór prostaty. Osoby, u których to schorzenie pojawiło się w rodzinie, mogą rozważyć wykonanie badania genetycznego. O chorobie i profilaktyce więcej mówi lek. med. Paweł Stelmasiak, specjalista onkolog.
Jesienią i zimą powinniśmy dodatkowo chronić nasze zęby. Spadek temperatury, zimny wiatr i gorące napoje mogą sprawić, że nieraz poczujemy nagły i przeszywający ból zęba. Jak się przed tym uchronić? Przedstawiamy sześć prostych rad.
Jeszcze niedawno celiakia (nazywana również chorobą trzewną) uważana była za schorzenie wieku dziecięcego. Obecnie wiadomo już, że zachorować można w każdym wieku - 30% społeczeństwa posiada geny odpowiedzialne za chorobę, a więc ma do niej predyspozycje. Objawy u dorosłych są nieoczywiste, a jedynym lekarstwem jest przejście na dietę bezglutenową.