Liczba wyników: 428
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi konieczność podjęcia przygotowań. Te są zwykle wyczerpujące – gruntowne porządki, gotowanie, pieczenie. Dla niektórych z nas, zwłaszcza tych zapracowanych, taka perspektywa jest przerażająca. Marzymy o rodzinnych, pachnących domowymi przysmakami świętach, ale z drugiej strony, brakuje nam czasu i energii na ich przygotowanie. Jest na to rada. Najlepiej zabrać ze sobą bliskich i spędzić Boże Narodzenie poza domem.
Nawet krótka praca przed komputerowym monitorem może powodować u wrażliwych osób odczuwanie takich dolegliwości jak podwójne widzenie, pieczenie, kłucie, ucisk, ból, zaczerwienienie i łzawienie oczu, a nawet powstawanie przemijającej krótkowzroczności. Takie zaburzenia mogą być spowodowane zarówno ograniczeniem typowych czynności wzroku, jak i nie przestrzegania zasad ergonomii dla stanowisk komputerowych.
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?
Coraz więcej osób skarży się na zmęczenie wzroku, pieczenie, łzawienie i ból oczu. Często dolegliwości te nie są związane z konkretną chorobą tylko długotrwałym przebywaniem w zamkniętych pomieszczeniach lub pracą przed monitorem komputera. W niektórych przypadkach już po kilku godzinach objawy te mogą być na tyle uciążliwe, że trudno się skupić na wykonywanej czynności. Wszystko to spowodowane jest nadmiernym obciążaniem wzroku w niekomfortowych dla oczu warunkach.
Parę lat temu gospodarka była w rozkwicie, a zachodnie rynki pracy łatwo wchłaniały rzesze młodych Polaków, szukających tam „lepszego chleba". Wówczas rodzimi pracodawcy zaczęli coraz głośniej mówić o zaletach dojrzałych pracowników. Teraz, kiedy gospodarka jeszcze nie nabrała wystarczającego rozpędu, aby tworzyć liczne miejsca pracy, wydaje się, że pięćdziesięciolatkowie znowu są w odwrocie. Jak długo jeszcze starszy pracownik będzie miał słabszą pozycję w miejscu pracy? A może to sami pięćdziesięciolatkowie ustawiają się w kącie rynku pracy?
Najpierw pojawia się mrowienie, pieczenie i lekki ból. Po kilku godzinach okolica ust jest już usiana drobnymi pęcherzykami. Opryszczkę, bo o niej mowa, większość z nas traktuje jak defekt kosmetyczny. Tymczasem to jedna z najczęstszych chorób zakaźnych człowieka, która lubi atakować w momencie spadku odporności, przemęczenia lub stresu. Co powoduje opryszczkę? W jaki sposób można się nią zarazić? Kiedy opryszczka wymaga wizyty u lekarza?
Pieczenie w żołądku, dokuczliwe bóle brzucha, nudności, wzdęcia, ciągłe uczucie głodu – niestety wielu z nas wciąż bagatelizuje tego rodzaju oznaki. Szacuje się, że choroba wrzodowa dotyka co dziesiątego dorosłego Polaka, a nieleczona prowadzi do poważnych powikłań. Jeśli żyjesz w stresie, pijesz dużo kawy, palisz papierosy, jesz nieregularne posiłki i często sięgasz po tabletki przeciwbólowe – wrzody żołądka mogą dopaść również ciebie.
Dolegliwości oczu, takie jak pieczenie, uczucie suchości i nadwrażliwość na światło dotyczą aż 40% osób (głównie kobiet), u których występują jednocześnie problemy powiek – wynika z badania Omnibus przeprowadzonego na zlecenie Verco S.A. Dolegliwości te mogą mieć związek z powstałym w wyniku nieodpowiedniej higieny zapaleniem spojówek i podrażnieniem oczu lub – czego pacjenci są mniej świadomi - zakażeniem nużeńcami - mikroskopijnymi roztoczami, powodującymi zapalenie brzegów powiek.
Wraz z wiekiem skóra traci swoją naturalną elastyczność i jędrność, staje się bardziej wysuszona, cienka oraz wrażliwa. Do czynników, które mogą pogłębiać ten stan zaliczamy m. in. proces starzenia, zaburzenia i uszkodzenia naskórka, warunki pogodowe, detergenty, mocz, kał, pot, woda itp. Mają one również wpływ na powstawanie nieprzyjemnych zmian skórnych typu zaczerwienienie, łuszczenie, pieczenie, swędzenie. Co w konsekwencji może doprowadzić do stanów zapalnych skóry.
Uczucie suchości, pieczenie, zaczerwienienie i podrażnienie oczu nie zawsze oznacza alergię, czy przemęczenie narządu wzroku. Przyczyną tych dolegliwości mogą być mikroskopijne roztocza -nużeńce, które zagnieżdżając się na brzegach powiek, często prowadzą do poważnych dolegliwości oczu i powiek, z utratą wzroku włącznie. Zakażenie tym roztoczem, choć w niewielkim stopniu uświadamiane, dotyczy dużej grupy osób – uważa się, że zakażonych może być nawet 50% osób w wieku 19 – 40 lat.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość