Liczba wyników: 214
24 lipca 1900 roku w Warszawie urodził się Aleksander Żabczyński - jeden z należał najpopularniejszych polskich aktorów okresu dwudziestolecia międzywojennego, znany między innymi z takich filmów jak "Pani minister tańczy", "Zapomniana melodia", "Ada! To nie wypada!" czy "Biały Murzyn". Był także wykonawcą słynnych międzywojennych przebojów muzycznych - "Całuję Twoją dłoń, madame", "Powróćmy jak za dawnych lat..." czy "Jak drogie są wspomnienia"
Polacy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez świątecznego śniadania. Aż 92 procent badanych stwierdziło, że w czasie tego posiłku będzie królowała tradycyjna polska kuchnia – wynika z badań przeprowadzonych przez markę MOSSO. Najczęściej na naszych stołach pojawią się w czasie wielkanocnego śniadania jajka z majonezem, barszcz biały i sałatka warzywna.
Filmy "Artysta" oraz "Hugo i jego wynalazek" zdobyły po pięć statuetek podczas 84. gali wręczenia Oscarów. Francuski czarno-biały, niemy obraz wyróżniono m.in. za reżyserię Michela Hazanaviciusa oraz muzykę Ludovica Bource'a. Dzieło Martina Scorsese zdominowało techniczne nagrody jak zdjęcia, dźwięk czy efekty specjalne.
Biały, beżowy i ecru królują w wystroju polskich mieszkań – wynika z badania zrealizowanego przez TNS Polska. Choć tego typu jasne barwy dominują w aranżacji wnętrz, to więcej niż co czwarty Polak (27%) dekorując salon wybiera delikatne tonacje różu, niebieskiego czy zielonego, a co ósmy badany (13%) kontrastowe zestawienia.
Pełnoziarniste pieczywo jest polecane jako zawierającie więcej błonnika i zdrowsze niż biały chleb czy bułki. Okazuje się jednak, że nie każdy musi sięgać po ten produkt, niektórzy zupełnie dobrze reagują na jego białą wersję. Naturalne bakterie występujące w jelicie są przyczyną, dla której ludzie reagują inaczej na pieczywo różnego rodzaju.
Czerwony i biały to tylko dwa kolory, jakie może przybrać barszcz. Zgodnie z definicją jest to bowiem zupa o wyraźnym smaku, przygotowana na zakwasie, z dodatkiem kapusty kiszonej, buraków lub szczawiu. Polskim klasykiem wigilijnym jest barszcz czerwony, podawany z uszkami. W pozostałe świąteczne dni warto zainspirować się innymi wersjami tej pysznej i bardzo słowiańskiej zupy.
Polacy są bardzo przywiązani do tradycji. Nawet ci, którzy nie czują się związani z Kościołem, zwykle spędzają Wielkanoc, jak nakazuje zwyczaj - przy uroczystym śniadaniu, na którym podaje się biały barszcz, poświęcone uprzednio jajka, białą kiełbasę. Rodzima tradycja jest dobrze znana, chętnie wypełniamy rytuały i kultywujemy zwyczaje, jak jest jednak z wiedzą o sposobie spędzania Świąt za granicą?
Piękny, biały uśmiech jest obiektem marzeń każdego z nas. Wielu chce uzyskać ten efekt bez wizyty u dentysty czy stosowania pasty do zębów. W sieci można znaleźć wiele domowych sposobów na wybielanie zębów z zastosowaniem cytryny, sody oczyszczonej czy węgla. Dentyści stanowczo odradzają tego typu kuracje – mogą one prowadzić do nieodwracalnych zniszczeń szkliwa.
Biały, żółty, błękitny, pleśniowy, topiony – gatunków sera jest z pewnością na tyle dużo, by zapełnić nimi kilkanaście stron maszynopisu. Niezależnie od niuansów smakowych i różnych metod produkcji ser bez dwóch zdań stanowi jeden z najsłynniejszych na świecie produktów spożywczych, który wywiera ogromny wpływ na naszą dietę i kulinarną rzeczywistość.
Biały ryż, przez wiele osób, kojarzony jest jako jego najmniej wartościowa odmiana. Tej tezie zaprzecza ryż parboiled. Poddawanie go obróbce termicznej czyli procesowi nawilżania pod wysokim ciśnieniem sprawia bowiem, że witaminy i minerały znajdujące się w łupinie ziarna przechodzą do jego wnętrza. Po ugotowaniu ryż parboiled pozostaje lekki i sypki, co czyni go znakomitym dodatkiem do wielu potraw, mięs oraz deserów.