Liczba wyników: 343
Kiedy zjesz coś z większą ilością ostrej papryczki chili, najlepiej napij się nieco mleka, radzą eksperci z New Mexico State University.
Pogorszyły się wyniki jakości mleka i mięsa oraz ich przetworów, a także miodu. Lepiej, niż w ubiegłym roku wypadła jakość ryb i przetworów rybnych - tak wskazują kontrole Inspekcji Handlowej przeprowadzone na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w 2009 roku.
Wypijanie do śniadania szklanki mleka przede wszystkim kojarzy się z dzieciństwem, ale warto wrócić do tych nawyków, można dzięki temu poprawić stan zdrowia zębów.
Odpowiednie śniadanie może pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2. Na Uniwersytecie w Toronto zbadano wpływ picia wysokobiałkowego mleka do śniadania na poziom glukozy we krwi i uczucie sytości po posiłku.
Ser to tylko sposób na przechowanie mleka. Ale jednocześnie jest bodaj najlepszym wskaźnikiem naszej kulinarnej kultury. Niesie ze sobą tradycję, wysublimowanie smaków, zwrócenie uwagi na przyrodę.
Nie możesz pić mleka? To normalne – tak myśli wiele osób. Jako przyczynę wymienia nietolerancję laktozy. Tymczasem okazuje się, że czasami nietolerancja laktozy może być także objawem innych chorób.
Analizy prowadzone przez naukowców przynoszą coraz to nowe informacje o zaletach spożywania mleka. Badania przeprowadzone przez amerykańskich badaczy na Uniwersytecie Columbia dowodzą, że wapń o połowę zmniejsza fizyczne i emocjonalne objawy napięcia przedmiesiączkowego u kobiet.
W ubiegłym roku poprawiła się jakość handlowa przetworów mlecznych - wynika z kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Kontrolę przeprowadzono łącznie w 47 zakładach mleczarskich. W stosunku do I kwartału w III kwartale 2009 roku inspektorzy odnotowali poprawę jakości handlowej przetworów z mleka we wszystkich kontrolowanych parametrach.
Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy doskonale wiedzą, jak ich organizm reaguje na nabiał. Najczęściej wybieranym sposobem walki z tym problemem jest zmiana diety i rezygnacja z mleka, jogurtów czy serków. Niestety, takie kroki mogą skutkować groźnymi niedoborami wapnia. Alternatywą pozostają więc produkty mleczne bez laktozy, ale skąd wiadomo, które wybierać?
Jeszcze na początku ubiegłego wieku jogurty uchodziły za lekarstwo i sprzedawano je w aptekach. Teraz te przetwory mleczne dostępne są w każdym sklepie spożywczym i coraz chętniej po nie sięgamy. Związek Polskich Przetwórców Mleka chce przypomnieć Polakom o korzyściach dla naszego zdrowia, płynących ze spożywania jogurtu, stąd też kampania „Jogurt na dobry dzień”.