Liczba wyników: 6612
Tworzywa sztuczne są dziś wszechobecne i stały się zagrożeniem dla zdrowia ludzi oraz środowiska. Na całej planecie zanieczyszczenie plastikiem obejmuje szeroki zakres: od toreb na zakupy w głębinach morskich po mikroplastik w żywności, a nawet we krwi zwierząt i ludzi.
Odkryto nową grupę białek, których zniszczenie jest szansą dla osób zmagających się z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera, Parkinsona i Lou Gehriga.
Od kiedy można edytować zdjęcia za pośrednictwem różnych aplikacji, takich jak Snapchat czy Facetune, poziom fizycznej „doskonałości", który wcześniej oglądaliśmy jedynie w magazynach o celebrytach i urodzie, jest teraz obecny we wszystkich mediach społecznościowych. Gdy takie perfekcyjne obrazy stają się normą, zmienia się sposób postrzegania piękna przez ludzi na całym świecie, a to może odbić się na samoocenie i wywołać dysmorfię ciała, ostrzegają Boston Medical Center.
43 proc. Polaków deklaruje, że nie je w ogóle lub stara się ograniczać jedzenie mięsa. Fleksitarianizm to dieta polegająca na spożywaniu ograniczonej liczby posiłków mięsnych, najabrdziej zbliżona jest więc do kuchni określanej w Polsce jako jarska.
Madonna planuje po raz kolejny wspomóc dzieci z Malawi. Gwiazda popu zapowiedziała, że w 2018 roku chce zbudować cztery szkoły w afrykańskim kraju.
Prawie co druga złotówka wydawana w Polsce na mieszkanie, trafia na konta deweloperów. Żaden duży kraj na starym kontynencie nawet nie zbliża się do tego wyniku. Najmniej nowych mieszkań sprzedaje się w Danii, gdzie udział deweloperów w rynku mieszkaniowym jest aż 76 razy niższy niż nad Wisłą.
Badania prowadzone w ramach projektu AIRPROM, dają nadzieję na nową terapię astmy.
Nowa kolorystyka, jasne dane i oznaczenie w języku Braille’a to wyznaczniki legitymacji, które ZUS wydaje od początku lutego 2017 r. Nowy, dostosowany do potrzeb osób słabowidzących i niewidzących dokument dostanie każdy, kto przejdzie na świadczenie z ZUS.
Z roku na rok przybywa osób starszych. Grupa ta jest bardzo zróżnicowana i ma też różne potrzeby – aktywni, zdrowi Seniorzy chcą mieć dostęp do pełnej oferty rozrywkowej i kulturalnej, osoby mające problemy z poruszaniem się – dostosowaną do ich możliwości infrastrukturę, a ci najbardziej schorowani i cierpiący – opiekę pozwalającą na komfortowe życie mimo choroby. Co oferują im firmy i instytucje zajmujące się opieką? Nasz cykl rozpoczynamy informacjami z Wrocławia.
Ostatnia dekada zmieniła podejście Polaków do gotowania i kulinariów w ogóle. Teraz to już nie tylko obowiązek, ale modne hobby, którym zajmują się całe rodziny. Cel przygotowywania posiłków także jest inny. Teraz gotuje się dla przyjemności i po to, by spędzić razem czas. Zmieniło się też to, co i jak gotujemy. Nadal cenimy sobie tradycyjną kuchnię, jednak chętniej próbujemy nowości, już nie tylko odtwarzając przepisy, ale także modyfikując je i komponując własne. Większą uwagę zaczęliśmy przykładać do wyglądu potraw. Jakie są powody tego nagłego wzrostu zainteresowania kulinariami?