Liczba wyników: 436
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?
Czy Polacy są rozrzutni? Co trzeci z nas przyznaje, że zdarzyło mu się wydać dużą kwotę i później żałować. Jesteśmy jednak na dobrej drodze – świadomość problemu to połowa sukcesu. Przy okazji obchodzonego 31 października Światowego Dnia Rozrzutności warto zastanowić się nad tym, czym jest rozrzutność i jak radzić sobie z impulsywnymi zakupami.
Smartfony w coraz większym stopniu zastępują nasze portfele. Dlatego trzeba je dobrze chronić, gdyż są przepustką do naszych pieniędzy. Za ich pomocą można bowiem ukraść nawet większą kwotę niż ta, jaką zwykle nosimy w portfelu. Telefon może posłużyć przestępcom do kradzieży wszystkich naszych oszczędności. mBank ostrzegał niedawno przed wirusem, który atakuje nasze smartfony i wyłudza informacje potrzebne do kradzieży pieniędzy z konta
„Problemy ludzi starych w społeczeństwie zaczynają się, kiedy ci z różnych powodów staja się samotni, ograniczają swoją aktywność, nie mają, z kim porozmawiać” – mówi Ryszard Majer, wieloletni rzecznik praw osób starszych, obecnie senator RP.
Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę?
1 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Osób Starszych. Sprzedawcy często wykorzystują ufność seniorów. Seniorzy niechętnie składają reklamację, nie walczą o swoje prawa, wierzą w zapewnienia sprzedawcy, a wykorzystują to nieuczciwi przedsiębiorcy. Powszechne jest podszywanie się pod sprzedawcę prądu, wprowadzanie w błąd co do leczniczych właściwości produktów.
Produkty o długim terminie przydatności do spożycia powszechnie uznaje się za zawierające konserwanty i chemiczne dodatki. Okazuje się jednak, że wcale nie musi być to prawdą, bo istnieją łatwe i skuteczne metody, zapewniające zachowanie trwałości produktów spożywczych bez użycia niepożądanych substancji. Jakie metody są wykorzystywane do konserwacji pieczywa?
Sklepy internetowe kuszą bogatym asortymentem, niskimi cenami i promocjami już niemal przez cały rok. Zakupy możemy zrobić o dowolnej porze, w dogodnym miejscu, a paczka z przesyłką zostanie dostarczona prosto pod nasze drzwi. Nic dziwnego, że internetowe sklepy podbiły serca Polaków – w 2016 roku wydaliśmy w sieci ponad 6 mld euro! Jednak mimo atrakcyjnej oferty i konkurencyjnych cen, wciąż zdarza nam się przepłacić lub kupić produkt, z którego nie do końca jesteśmy zadowoleni. Dlatego przedstawiamy sposoby na mądre i tanie kupowanie w sieci.
Popularna francuska reżyserka i aktorka, Valérie Lemercier, wraca z nowym filmem! „Nie ma tego złego” to świetnie zrealizowana, słodko-gorzka komedia o kryzysie wieku średniego, który okazuje się być… darem od losu dla głównej bohaterki. W ciągu zaledwie miesiąca od francuskiej premiery film obejrzało niespełna milion widzów.
W dzisiejszych czasach za pomocą smartfona możemy zlecać przelewy, płacić w sklepach tradycyjnych i internetowych, a nawet wypłacać pieniądze z bankomatów. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, ale powoduje, że trzeba być bardzo ostrożnym podczas korzystania z tego urządzenia. Ryzyko wiąże się bowiem nie tylko z jego zgubieniem czy kradzieżą. mBank ostrzegał niedawno przed wirusem, który atakuje nasze smartfony i wyłudza informacje potrzebne do kradzieży pieniędzy z konta.