Liczba wyników: 577
Alfred Molina najprawdopodobniej zajmowałby się kuchnią, gdyby nie został aktorem. Artysta przyznaje, że gdy podjął kluczową decyzję w swoim życiu, z finansowego punktu widzenia był to wówczas błąd.
25 sierpnia warszawski Plac Defilad stanie się miejscem przyjaznym wszystkim diabetykom i miłośnikom zdrowego jedzenia. W ramach projektu Menu dla diabetyka od godz. 10.00 do 14.00 odbywać się będzie wspólne gotowanie. W ramach akcji będzie można także bezpłatnie skonsultować się z dietetyczką oraz zbadać poziom cukru we krwi i porozmawiać o profilaktyce cukrzycy.
Odkrycie nowej potrawy robi więcej dla ludzkiego szczęścia, niż odkrycie nowej gwiazdy – tak o kulinarnych poszukiwaniach mówił Jean Anthelme Brillat i nikogo nie powinno dziwić, że to słowa Francuza – wszak to Francuzi uważani są za twórców jednej z najlepszych kuchni świata. Kuchni, w której podstawą dań są sosy. Czym ten dodatek zasłużył sobie na taką pozycję?
Pierwszorzędne wina, wykwintne białe trufle i najwyższej klasy oliwy – śródziemnomorska kuchnia regionów Chorwacji od lat niezmiennie zachwyca amatorów kulinarnych doświadczeń z całego świata. Festiwale kulinarne oraz degustacje miejscowych win i potraw sprawią, iż wakacje w Chorwacji będą wyjątkowe także dla podniebienia.
Co kraj, to obyczaj. Stare, ludowe porzekadło możemy odnieść również do celebrowania świąt Bożego Narodzenia. Zastanawialiście się kiedyś, jakie potrawy królują na wigilijnych stołach w innych częściach świata? Dlaczego tradycja przechowuje pamięć o określonych potrawach bożonarodzeniowych? Zapraszamy na kulinarną podróż dookoła świata.
Według badania przeprowadzonego na zlecenie kanału BBC Lifestyle, prawie jedna trzecia seniorów uważa sie za lepszych kucharzy niż ich rodzice, a prawie 60 procent osób dojrzałych nigdy nie jada poza domem.
Każdemu z nas zapewne nie raz zdarzyło się zatrzymać nad kartą dań w restauracji przez dłuższą chwilę, w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, co kryje się pod wyjątkowo dla nas brzmiącą nazwą potrawy. W takich momentach, z jednej strony odczuwamy ciekawość, ale z drugiej obawę: jak się tę nazwę wymawia? Czym to się je? A jak to smakuje? Te i inne pytania budzić mogą w nas wątpliwości, ale do zdobycia na nie odpowiedzi przygotować się możemy znacznie wcześniej, dokładnie sprawdzając co kryje się pod nazwami dań o obcojęzycznym brzmieniu.
Owsianka na mleku roślinnym, kasza jaglana z dodatkiem warzyw i kurkumy - topowe ubiegłoroczne pozycje kulinarne odzwierciedlały trend dbania o zdrowie i o to, co jemy. A jakie nowości pojawią się na naszych talerzach w tym roku? Fleksitarianizm, Slow Food, kuchnia azjatycka, jedzenie sezonowe i kulinarne eksperymenty - moc kolorów, smaków i doznań gwarantowana.
W maju 2010 r. najczęściej atakowały użytkowników komputerów szkodliwe programy stworzone przy wykorzystaniu luk znajdujących się w legalnym oprogramowaniu - wynika z analizy firmy Kaspersky Lab, tworzącej oprogramowanie antywirusowe i zabezpieczające. Programy te, tzw. exploity, zdominowały majową listę 20 szkodliwych programów najczęściej wykrywanych na komputerach użytkowników, a także listę szkodliwego oprogramowania rozsyłanego za pośrednictwem Internetu.
Powiedz mi, który program informacyjny najchętniej oglądasz, a powiem ci, kim jesteś – tak mogłaby brzmieć jedna z modyfikacji popularnego powiedzenia. Zwolennicy partii stanowiących dziś główne strony sporu politycznego w Polsce w większości polegają na odmiennych źródłach informacji. Wyborcy PiS wybierają przede wszystkim programy TVP1 i TVP Info, podczas gdy dla zwolenników PO i Nowoczesnej głównym źródłem codziennych informacji są programy TVN i TVN24 – to wnioski z badania przeprowadzonego przez CBOS.